Skip to main content

Alle heste skal registreres i CHR – har du husket det?

Alle, der holder heste, skal registrere sig digitalt i det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR). Det er en del af EU’s dyresundhedslov.
| admin

Registrering af hestehold i det Centrale Husdyrbrugsregister er et vigtigt værktøj i arbejdet med at opspore og inddæmme sygdomme hos heste. Derfor gælder kravet om registrering for alle hestehold, uanset om der er en enkelt hest eller mange på ejendommen.

Registrering skal give overblik og hjælpe ved smitteopsporing

Dyresundhedsloven, der gælder i alle EU-medlemslande, indeholder regler for forebyggelse og bekæmpelse af alvorlige dyresygdomme i EU, bl.a. hos heste. Registrering af steder, hvor heste opholder sig, er et vigtigt redskab i tilfælde af udbrud af anmeldepligtige hestesygdomme. Disse sygdomme skal bekæmpes hurtigt af hensyn til dyrenes velfærd og hestebranchen, da udbrud af alvorlige sygdomme hos heste vil begrænse muligheden for at flytte heste mellem EU-lande og bremse udviklingen af hestesporten.  

Hvem skal registrere sig i CHR?

Alle steder, der holder en eller flere dyr af hestefamilien (heste, æsler, zebraer eller krydsninger deraf), skal registrere sig i CHR på landbrugsindberetning.dk eller ​via appen CHR, der kan hentes i App Store og i Google Play

Det er den ansvarlige for hesteholdet, der skal lade sig registrere, og derfor afhænger registreringen ikke af, hvem der ejer den jord eller de bygninger, hvor hestene opholder sig. Hvis man som hesteejer eksempelvis lejer et stykke mark af naboen, og man selv står for fodring og tilsyn, er det hesteejeren og ikke naboen, der skal registrere hesteholdet. 

Kravet om registrering gælder også steder, hvor heste opholder sig midlertidigt som eksempelvis stævnepladser. Det er netop i kontakt med andre heste, at smittespredning opstår, og derfor er det vigtigt at have overblik over alle steder, hvor heste har kontakt til hinanden. 
I forbindelse med a​fholdelse af konkurrencer, dyrskuer og kåringer mv., skal den ansvarlige for begivenheden føre fortegnelse over, hvilke heste der deltager. Dvs. at den ansvarlige for begivenheden, ved forespørgsel fra Fødevarestyrelsen, skal kunne udlevere en liste over de deltagendes hestes unikke koder (UELN-numre), samt dato for deltagelse. Dette er allerede muligt for stævner under Dansk Ride Forbund, Dansk Travsports Centralforbund, Dansk Galop og Dansk Islandshesteforening.​

Der er flere regler, som skal overholdes af den ansvarlige for hesteholdet på ejendommen. Også hvis der kommer ryttere med heste kørende til for at benytte fx ridehus eller ridebaner.

Læs mere om reglerne og se en video, der guider dig igennem indberetningen ved at følge linket: Registrering af heste og hestehold i det Centrale Husdyrbrugsregister (foedevarestyrelsen.dk)