Skip to main content

Studie – så mange repetitioner tager det for en hest at lære en ny øvelse

Tyske forskere har via et nyt studie fundet ud af, at det muligvis er unødvendigt at gentage en ny øvelse mere end tre gange.
| admin

Hvor mange gange laver du den samme øvelse med din hest i løbet af en træning?

Forskere har bevist at tre repetitioner af den samme øvelse pr. træning, giver det samme indlæringsresultat som op til seks repetitioner. Tyske forskere har via et nyt studie fundet ud af, at det muligvis er unødvendigt at gentage en ny øvelse mere end tre gange.

Flere repetitioner er ikke nødvendigvis vejen frem

Når vi mennesker bruger negativ forstærkning eller “pressure release” to gange om ugen, med tre gentagelser i træningen, kan hesten lære nye opgaver. Flere repetitioner gør ingen forskel i forhold til hvor godt eller hvor hurtigt hesten tager læringen til sig, i følge Uta König von Borstel, PhD, og forsker ved University of Giessen. König von Borstel talte på vegne af sin studerende Franziska Fröhlich, BSc, under 2022 udgaven af International Society for Equitation Science (ISES) konferencen, der blev afholdt d. 9.-12. august i Hartpury, U.K.

“Ofte baserer vi ryttere, hvor meget træning hesten har brug for, af hver enkelt øvelse, på en fornemmelse” sagde König von Borstel. “Måske spilder vi tiden, og samtidig risikerer vi at for mange repetitioner giver anledning til frustrationer og kedsomhed hos hesten.”

Sådan er projektet udført

Forsknings teamet ønskede at afdække hvor mange repetitioner heste har brug for, for at lære en øvelse. De trænede derfor hver tyve heste i følgende øvelser: Bak, sænk hovedet, løft bagbenene og drej hovedet. Træningen foregik to gange om ugen i seks uger. Som metode brugte de pres på de pågældende steder på kroppen, og belønnede korrekt reaktion med “pressure release”. Hver hest lærte halvdelen af øvelserne ved tre gentagelser pr. træning og den anden halvdel ved seks gentagelser pr. træning.

Efter hver træning evaluerede forskerne hestenes præstationer. Hesten fik en score fra et til seks baseret på kvaliteten af deres reaktion, mængden af pres for at opnå reaktionen og hvor hurtigt de reagerede.

I den allerførste træning præsterede hestene en smule bedre, når øvelsen blev repeteret seks gange, sagde König von Borstel. Men i alle andre træninger helt frem til den tolvte og sidste træning, reagerede hestene lige godt om de blev udsat for tre eller seks repetitioner.

Brug tiden rigtigt

“For at opnå et givet præstationsniveau, kan man muligvis spare tid og frustrationer ved kun at repetere en opgave tre gange pr. træning.” sagde König von Borstel.

I fremtiden håber hun at forskerer vil undersøge hvordan forskellige antal repetitioner vil påvirke hestens evne til at huske en øvelse på længere sigt og hvordan repetition hjælper til vanedannelse. Alt sammen med fokus på om det kan have nogle former for velfærdskonsekvenser.

Kilde: The Horse