Skip to main content

Tirsdags Tips: Vaccination af ungheste

Vaccination af heste er noget, alle hesteejere kender til. Nogle heste er ret ligeglade med dyrlægen og den spidse nål, og hos andre heste slår flugtinstinktet til, og de gør alt for at slippe væk, så snart dyrlægen kommer tæt på. Der er selvfølgelig forskellige måder at få en god start på et langvarigt bekendtskab med dyrlægens nål, og i denne lille video giver Christian Springborg fra Helgstrand Dressage sit råd til, hvordan man vaccinerer de unge heste.
| admin

Vaccination af heste – hvorfor?
Heste skal vaccineres for at beskytte dem mod sygdomme, og i Danmark vaccinerer vi regelmæssigt mod influenza, herpesvirus og stivkrampe. Det er naturligvis ikke kun vigtigt at beskytte sin egen hest, og vaccinerne er med til at beskytte hele Danmarks hestehold mod alvorlige udbrud af eksempelvis influenza.

Influenza og stivkrampe
Alle heste bør være vaccineret mod influenza. Reglerne er således: Hestene skal være basis-vaccinerede gennem 3 vacciner. Den 1. vaccine gives fra 6 måneders alderen, den 2. vaccine gives fire uger senere, og den 3. vaccine gives tidligst 5 måneder – og senest 6 mdr. og 21 dage – efter den 2. vaccination. Herefter revaccineres hver 12. måned. Som regel er influenzavaccinen kombineret med stivkrampe, så hesten er dækket ind bedst muligt. Læs også Dansk Ride Forbunds regler for vaccinering af konkurrenceheste

Herpesvirus
Herpesvirus kan forårsage abort hos drægtige hopper og lammelser hos andre heste. Skal hesten vaccineres mod herpes, skal den basisvaccineres og derefter vaccineres hvert halve år. Drægtige hopper vaccineres dog i 5., 7., og 9. drægtighedsmåned for at beskytte mod abort. 

Clinic fra Helgstrand
Videoen er fra clinic’en om træning af ungheste på Helgstrand Dressage i februar 2020. Hele den spændende clinic kan ses i videoarkivet:

Rundvisning på Ny Ravnstrup

Træning af ungheste Teori

Træning af ungheste i Praksis

Helgstrand Dressage