Skip to main content

Video: Andreas Schou har hestekræfterne i orden

Andreas Schou har en helt eminent gruppe af heste, som han konkurrerer med over det meste af Europa. Målet er at være i spil til OL i Tokyo og EM i Tyskland, for nu har han, som han siger: Nogle hestekræfter at tage med på tur
| admin

De seneste seks klasser Andreas Schou har sprunget på 10-årige Darc de Lux e. Darco opdrættet af Morten Augustinus på Fyn har været fejlfrie. ”Den er bare eminent”, fortæller han fra hesteryg på træningsbanen ved familiens ridecenter ved Tågerup. Tiden er knap. Han er netop hjemvendt efter et stævne i Italien, hvor Darc de Lux var dobbelt nul i den 4-stjernede Grand Prix, og dermed har parret for alvor lagt billet ind på den ledige plads til OL i Tokyo.

”Jeg har været hjemme to dage, og så tager jeg afsted igen i morgen med et nyt hold heste til stævne,” fortæller Andreas Schou. Han er blandt de mest erfarne springryttere herhjemme. På trods af sine blot 34 år, har han redet de seneste seks europamesterskaber for Danmark. Det bedste resultat kom i 2015 i Aachen, hvor han og Der Kleine sluttede på en individuel 9. plads – et mulehår fra bronze.

Fra pause til international topsport

Andreas Schou har ni danske mesterskaber på sit cv. Han er et lysende talent på en springbane, og derfor var det noget af et chok, da han i 2016 valgte at tage et års pause fra konkurrencesporten, og i stedet hellige sig opbygningen af virksomheden Absolute Horses sammen med sin bror Christian.

”Det er klart, efter jeg en årrække havde rigtig gode heste, brugte jeg et år på at stable noget andet på benene. Jeg har været tilbage (på konkurrencebanerne) de seneste par år,” fortæller Andreas. Han understreger, at han har en bred gruppe heste, hvor der er fantastiske youngsters godt på vej, og heste, som Darc de Lux og Diacardo BS, der har bragt Andreas tilbage i toppen af international springsport.

Jagter to mesterskaber i år

Andreas har været særdeles aktiv på konkurrencebanerne, efter det igen har været muligt at ride stævner. COVID-19 og EHV-1 har presset stævneplanlægningen til det yderste.

”Jeg har redet meget, for der er to mesterskaber i år (OL i Tokyo og EM i Tyskland), og jeg har en fantastisk gruppe heste som pga. corona nedlukning kom lidt bagefter sidste år, men jeg har nogle hestekræfter at tage med på tur,” bekræfter han med smil i stemmen. ”Det er sjovt nu at høste frugterne af det arbejde, vi har gjort de senere år.”

Darc de Lux min bedste hest

”Det er sjovere at ride på det her niveau,” udtaler Andreas efter han i weekenden sluttede på 6 pladsen efter to fejlfrie runder i 4-stjernet Grand Prix, med Darc de Lux ved et stort stævne i Italien, med deltagelse af en stor del af verdenseliten. Resultaterne er kommet med Darc de Lux, som har sprunget adskillige, fejlfrie runder i tre- og fire-stjernede Grand Prix-klasser. Og han har da også toppet Dansk Ride Forbunds eliterangliste i springning den seneste sæson med hingsten.

Darc de Lux den bedste hest jeg nogensinde har haft. Det har taget lidt tid, for han er meget forsigtig, men han har et ekstra gear – det er der ingen tvivl om. Han kan springe alt.

Andreas Schou

Andreas købte hingsten af opdrætteren, berider Morten Augustinus, som kom til banetræning med Darc de Lux på Tågerup. Ved den lejlighed spottede Andreas den talentfulde hingst, prøvered ham, og købte ham af Morten. ”Vi er glade for, den ikke nåede at gå andre steder hen.”

Hingsten er ikke kåret i Dansk Varmblod. ”Vi har ikke prøvet at fremstille ham, men vi har da talt om det, hvis han kommer til et af mesterskaberne i år. Indtil videre har vi ikke bøvler med det, han har fået lov til at koncentrere sig som sporten.”

OL er et stort mål

Andreas Schou red sit første seniormesterskab ved EM i Windsor i 2009, siden har han været på EM-landsholdet, hver gang, og redet VM i Caen i 2014. OL i Tokyo er et stort mål for Andreas.

”Han (Darc de Lux) har sprunget seks runder fejlfrit nu i Grand Prix, og søndag red vi en virkelig seriøs Grand Prix-bane (i Italien), hvor han viste overskud og overblik, som han ikke tidligere har vist, selvom han har leveret fantastiske resultater.”

Som Andreas fortæller, er der tre ridestævner tilbage, hvor ryttere og heste kan bevise deres værd for landstræner Bo K. Møller, så er der OL. Læs mere om, hvordan landstræner Bo K. Møller planlægger sæsonen: Målet er en plads i første division

”Der er ingen tvivl om, at Darc de Lux er svær at følge med lige nu,” siger Andreas ærligt, han håber inderligt på en plads ved OL, og så har han Diacardo BS, ham red han i Nations Cup i Pragh, som et godt emne til EM i Tyskland, hvis Darc de Lux bliver udtaget til OL.

Andreas understreger, hvor vigtigt der er for ham (og andre) at have flere gode heste, der kan konkurrere på et højt niveau. ”Det gør, at jeg kan holde mig selv skarp på det niveau,” forklarer han.

Sidste år vandt Andreas sølv ved DM på hjemmebane. På trods af de mange mesterskaber, han har vundet, har han ikke vundet på hjemmebanen, de 10 år, som stævnet har været afviklet på Tågerup. Han håber faktisk heller ikke, det bliver tilfældet i år for DM afvikles, mens der er OL i Tokyo. ”Jeg er forhåbentlig ikke hjemme til DM,” slutter Andreas Schou med smil i stemmen.
Se afgørelsen på DM 2020 HER