Skip to main content

Unghestechampionatet – hvordan er det nu?

Dansk Varmblods Unghestechampionat afvikles i forbindelse med forbundets hingstekåring, show og internationale dressur- og springklasser som finder sted i Herning fra den 9. til 13. marts. Flere topheste har startet deres karriere netop i Unghestechampionatet.
| admin

Interessen for konkurrenceklasser for unge heste er meget stor, især i de lande i Vesteuropa, hvor der produceres det største antal heste til sporten. Herhjemme er det ingen undtagelse. Foruden Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for de 4- til 7-årige danskejede heste, har avlsforbundet Dansk Varmblod sit eget championat, for heste registreret i forbundet – Egnethedstesten for 4-årige spring- og dressur heste, som sædvanligvis afvikles i oktober/november måned. De bedste 50 dressurbetonede heste + 10 reserver bliver udtaget efter deres resultater ved Egnethedstesten samt de bedste 40 springbetonede heste + 10 reserver. De heste mødes i en forrygende finale Unghestechampionatet, som finder sted under Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning i denne uge.

Hvordan bedømmes dressurhestene?

Deltager hestene i dressurdisciplinen skal de bedømmes i gangarter over 2 dage. Første bedømmelse er onsdag kl. 16.30 inde i Jyske Bank Boxen fra kl. 16.30. De 21 bedste heste går direkte videre til A-finalen, mens de øvrige deltager i B-finalen med gangatsbedømmelse under egen rytter. Karaktererne nulstilles, og de 3 bedste går videre til testrytterdelen sammen med de øvrige i A-finalen.

På første-dagen præsenteres hestene 3 af gangen med egen rytter og rider efter anvisning fra tre dommere, der bedømmer skridt, trav og galop.
På anden-dagen bedømmes hestene 2 af gangen med egen rytter, og rider efter anvisning fra 3 dommere (2 dommer skal være gennemgående fra førstedagen, en 1 er ny). Der bedømmes skridt, trav, galop, ridelighed og kapacitet. Hestene bedømmes i 5 minutter og efterfølgende afsættes 2 minutter til kommentering og pointgivning.
Bedømmelserne af gangarter med egen rytter vægtes samlet med 60 % i beregningsprogrammet for dressurdisciplinen. Hestene forventes at kunne vise øvelser på LA1 niveau.

Det som især adskiller Unghestechampionatet fra andre championater for ungheste er, at finalehestene skal afprøves af en testrytter. I år er det EM-rytter Daniel Bachmann Andersen, som har den opgave.

Blue Hors Unhestechampionat i dressur afgøres lørdag og søndag, hvor Daniel Bachmann Andersen rider samtlige 25 finaleheste, halvdelen lørdag formiddag resten søndag formiddag inde i Jyske Bank Boxen.

Her er en liste over de udtagne heste i dressur: samlet_resultat_dressur.pdf (varmblod.dk)

Hvordan bedømmes springhestene?

Også springhestene i Unghestechampionatet skal til bedømmelse første gang onsdag. Det sker i Dansk Hesteforsikring Arena E fra kl. 19.30.

Deltager hesten i springdisciplinen, bedømmes den i springning med egen rytter over 2 dage. Bedømmelsen foretages i to springklasser af de samme tre springdommere. I begge springklasserne gives karakterer for teknik, kapacitet, ridelighed samt springgalop.

De 20 bedst placerede heste går videre til finalen, hvor de også bliver redet og sprunget af en testrytter – i år er det OL-rytter Andreas Schou. Han skal teste halvdelen af springhestene i finalen fredag inde i Arena E fra kl. 14.30, og resten i samme arena lørdag fra kl. 13.15. Der bliver en festlig præmieoverrækkelse inde i Boxen lørdag kl. 17.

Her er listen over de udtagne heste i springning: samlet_resultat_spring.pdf (varmblod.dk)

Se tidsplan og startlister HER og læs reglerne og bedømmelserne i Unghestechampionatet HER

Læs også: Spring- og dressurheste udtaget til Unghestechampionat