Skip to main content

Vi har syge heste i stalden – hvad gør vi?

Den Dansk Dyrlægeforening har opskrevet anbefalinger til forebyggelse af smittespredning i stalde. Noget som er blevet særdeles aktuelt efter de senere års aggressive udbrud af EHV-1, som har kostet hesteliv.
| admin

Hesteverdenen ser jævnligt udbrud af smitsomme luftvejssygdomme. Både ved et stort aggressivt udbrud med mange involverede heste og ved smitte i mindre lokale hestemiljøer er det vigtigt at gøre sig klart, at sygdommene kan have betydelige konsekvenser ikke kun for det enkelte dyr og hesteejer. Smitsomme luftvejssygdomme kan potentielt også medføre betydelige økonomiske tab for alle dele af hesteindustrien. Forebyggelse af smittespredning og opretholdelse af gode hygiejnestandarder er essentielle for at undgå dette. I princippet er alle heste udsatte, og det er derfor en god ide at blive klar over, hvordan man bedst forebygger smitte. Ligeledes er det også vigtigt at vide, hvordan man skal agere for at undgå smitte, hvis uheldet er ude.

Symptomer, der eventuelt kan udløse isolation
• Feber
• Luftvejssymptomer (næseflåd, hævede lymfeknuder, hoste)
• Neurologiske symptomer (slingerhed, ændret adfærd, nedstemthed, mv.)

Når heste i stalden pludselig bliver ramt af kværke, herpesvirus eller influenza, er det godt for både hesteejere og opstaldningssted at have noget baggrundsviden om, hvordan man reagere bedst i den givende situation.

Læs folderen: viden-om-forebyggelse-af-smittespredning-biosecurity.pdf (ddd.dk)

Læs også: EHV-1 slår igen til, denne gang på Viborg-kanten