Video: Nyt program for hingstekåring og afprøvning i DV
Over årene har Dansk Varmblods afprøvningssystem for hingste ændret sig fra 100 dages materialprøve med terrænspringning og bedømmelse i springning af dressurhingste og gangarter for springhingstenes vedkommende, til at blive et langt mere fleksibelt, disciplinopdelt system, som også tager højde for hingstenes velfærd. Dansk Varmblod har gået forrest blandt de førende ridehesteavlsforbund i forhold til at undersøge, hvorvidt afprøvningerne kunne ændret til færre dage, uden at gå på kompromis med fagligheden. Og implementeret det i reglerne for kåring og afprøvning. De udenlandske forbund har fulgt trop med ændringer, som i højere grad tager højde for hestevelfærd.
”I Tyskland er der indført nye dyrevelfærdsmæssige retningslinjer, der bl.a. foreskriver at heste først må starte træning, når de er blevet 30 måneder gamle. Dette har bl.a. betydet, at de tyske forbund har rykket de traditionelle efterårskåringer til senere eller først i det nye år. Samtidig har de afkortet forårets 14-dages testen af hingste til en 2-dages test med karaktergivning under egen rytter og testrytter,” fortæller avlskonsulent Karina Christiansen.
Dansk Varmblod har også taget et stort og vigtigt skridt i forhold til både afprøvning og kåring, og det får indflydelse på afviklingen af forbundets hingstekåring i Herning allerede i 2023, hvilket man så skal være opmærksom på, når man køber billetter, hvis man vil følge hingstekåringen tæt.
Køb billetter: Dansk Varmblod – Online billetsalg
Ingen 10-dages test
Den danske model for afprøvning med en 35-dages test i efteråret, og et tilbud om en 10-dages observationstest umiddelbart efter hingstekåringen bliver nu ændret. Avlsledelsen har fået godkendt at 10-dages observationstesten falder bort. Testen er i praksis udelukkende en test af hingstens temperament og samarbejdsvilje/ridelighed, og der gives ingen karakterer.
I stedet for tilbydes de hingste, som er godkendt ved forbesigtigelserne til at komme til kåring i Herning, at de kan vises under egen rytter onsdag ved hingstekåringen. Hvis der ikke er anmærkninger til hingstens ridbarhed, og den opnår godkendelse søndag, vil hingsten få 1 års bedækningstilladelse.
Hvis man ikke når at få hingsten tilredet inden hingstekåringen, kan de godkendte hingste vises under rytter for bedømmelseskommissionen ved Efterkåringen, som sædvanligvis finder sted i april.
Danske hingsteholdere, som har topkvalitets dressurhingste, sælger en del sæd til udlandet, og her er det vigtigt, at hingstens afprøvningsresultat er godkendt. De dressurbetonede 3-års og ældre hingste, kan fortsat deltage i til 35-dages testen i efteråret, det år de er 3 år. Så for de dressurbetonede hingste er det kun 10-dages observationstesten, som falder bort og erstattes af fremvisning under egen rytter i Herning.
Størst ændring for springhingstene
De største ændringer sker for springhingstenes vedkommende. Det stiller større krav til springhingstene at skulle springe med rytter, end en gangartsbedømmelse af dressurhingstene vil gøre. Det kræver mere af de unge springhingste, at holde balancen, og have tilstrækkelig styrke til at springe overbevisende med rytter, end det kræver af en dressurhingst at vise gangarter under rytter.
Og det gør det også vanskeligere for dommerne at bedømme fremtiden for de unge springhingste, end en vurdering af gangarternes kvalitet.
Derfor vil springhingstene ikke længere skulle afprøves under en 35-dages test som 3-års, men hingsteholderne tilbydes en 20-dages test i stedet for, når hingsten er 4 år.
Hvis springhingsten skal have avlsgodkendelse i foråret, hvor de bliver 4 år, skal den skal vises under egen rytter i to obligatoriske bedømmelsesklasser i forbindelse med hingstekåringen i Herning, hvor de skal springe en kendt bane. Godkendes hingsten, får den forlænget sin avlsgodkendelse med endnu et år. I efteråret stiller den så til en obligatorisk 20-dages test. Testen er som vi kender den fra den nuværende 35-dages test, med ridning på station og to gange afprøvning ved testrytter.
Fremstilles hingsten til hingstekåring det år den bliver 5 år, med en godkendt 20-dages test i bagagen, kan den færdigkåres.
Der er forskellige muligheder for hingste, der ikke lige følger den slagne vej, og det kan man nærlæse i forbundets regler. De er ved at blive gennemskrevet, og vil blive offentliggjort på forbundets hjemmeside i det nye år.
Hingstekåring 2023
Ændringer i kårings- og afprøvningsformen vil allerede sætte sit præg på Dansk Varmblods Hingstekåring til marts 2023. Og som publikum er det vigtigt at kende de ændringer.
Onsdag den 8. marts kan 3-års hingstene vises under egen rytter i Hal E fra kl. 17.00 (det har tidligere været gjort søndag efter kåringen, som indsyning til 10-dages testen).
Torsdag er igen visning på fast bund af alle hingste til kåring. Og færdigkåring og nu også præmiering af de 4-års og ældre hingste.
Fredag middag vises hingstene i longe (spring- og dressurhingste) inde i hal M.
Lørdag er der første løsspringning i hal M om morgenen fra kl. 8, og her har dressurhingstene en fridag. Sædvanligvis har der været frasortering af hingstene lørdag, men det sker ikke i år. Hele kåringsforløbet kulminerer søndag med fremvisninger og frasortering.
Søndag vises dressurhingstene løse inde i Boxen til middag, hvorefter der sker en frasortering og godkendelse. Om formiddagen vises springhingstene i den anden løsspringning inde i hal M fra kl. 9 med efterfølgende frasortering og præmiering. Og så slutter kåringen inde i Boxen søndag fra kl. 16 med uddeling af mønstringsmedalje og udpegning af Årets Hingst.
Se programmet HER
Johnny Hansen, talsmand for springning i Dansk Varmblod, gennemgik de nye ændringer på hingsteholdermøder under forbesigtigelsen. Hør hans forklaring i denne video: