Skip to main content

Video: Walk and Talk med Anna Kasprzak

For 11 år siden stod OL-rytter Anna Kasprzaks ridecenter færdigt. Hun viser rundt på stedet som danner rammen om hendes arbejdsplads og hobby
| admin

Der er 11 år siden Anna Kasprzak, 32 år første gang trak en af sine heste ind på ridecenteret i Haderslev, der er bygget på familiens jord, og hvor Anna også bor sammen med kæresten Mathias og børnene Ella og Eddie. De har Annas mor Hanni Toosbuy Kasprzak som nærmeste nabo.

Betagende natur og smukke bygninger

Anna Kasprzaks ridecenter ligger skjult fra vejen, og omkring centeret bølger naturen sig i bløde bakker. Ude på foldene nyder Annas dressurheste det gode vejr, og der er dømt solbadning på foldene, som rummer Grand Prix-heste, kommende stjerner og celebre pensionister.
Den store ridebane ligger tæt på ridehallen og stalden, der er bygget sammen. Bygningen er opført som et “e” med stalden i cirklen og ridehallen skudt ind i e’s midte.

Brugen af træbeklædning ude og inde, samt den arkitektonisk smukke bygning, gør byggeriet til en særlig fryd for øjet. Her knokler Anna mange timer i ridehallen hver dag, for, som hun siger, hvis man har de ambitioner hun har, skal der trænes.

Anna Kasprzaks smukke ridecenter er bygget, så det falder i et med naturen. Foto: Zibrasport Equest

En lys og indbydende ridehal

Også ridehallen er træbeklædt inde, med 10 store, ovenlysvinduer på tværs af hallen, der giver et godt, naturligt lysindfald. Bunden er en fiberbund med ebbe/flod-system, og så har Anna mulighed for at tænde for varmen i hallen på særlig kolde dage. Hallen er dog så velisoleret, at det sjældent er nødvendigt. Hallenopvarmes ved hjælp af strålevarme, og varmekilden er et kombineret træpille- og møgfyr.

Flere store folde, en rotunde, en natursti samt ridebane og ridehal suppleres af vandløbebånd og spa. Foto: Zibrasport Equest

Snilde og æstetiske løsninger

Hele ridecenteret er gennemsyret af funktionelle løsninger, og det fungere perfekt i den travle hverdag. Anna blev mor for anden gang i slutningen af marts, men allerede efter 10 dage var hun i sadlen igen. Nu arbejder hun målrettet for at blive klar til at kunne indgå på landsholdet ved EM, såfremt landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein kalder på hende.
Anna har to gange redet OL på Donnperignon, også kaldet Pepe, som hun fik i efteråret 2011, og det følgende forår, var hun klar til OL-holdet i London, hvor parret red sig i finalen. Det gjorde de igen i 2016 i Rio, og de var også med på det sølvvindende danske landshold ved EM i Göteborg i 2017.

“Det grå guld”, kalder Anna de tre, som hver dag hygger sig på folden. Det er OL-hesten Donnperignon (Pepe), UVM guldvinderen Victorias Secret (som venter føl) og Annas datter Ellas pony Charlie. Foto: Zibrasport Equest

Fra rideskole til eget ridecenter

Anna fik sin første pony, da hun var 5 år. Hun har ikke hesteinteressen fra frememde for hendes mor, Hanni har også redet fra hun var ganske ung.
Annas første egentlige konkurrence var en træktovskonkurrence, for dengang boede familien i Tyskland, og der er ganske normalt at rytterne starter med at blive trukket, og bedømt for deres opstilling.
Annas karriere tog fart, da hun i 2005 fik avlshingsten Future Cup. Sammen med ham vandt hun EM bronze i sit sidste år som young rider.

Gennem mange år havde familien heste og ponyer opstaldet på ridecenteret i Dalby, men da familien erkendte, at Annas brændende interesse for heste var usvækket, tog de beslutning om at bygge ridecenteret i “baghaven”.

Ønsket var et byggeri, der kunne falde ind i naturen, bygget af gode, holdbare materialer, og funktionelt indrettet, med korte afstande fra strigleplads til sadelrum og ridehal.

Fra begyndelsen var planen at have nogle få avlshopper efter devisen “lidt men godt”, men i dag er avlsdelen udvidet betragteligt, og devisen i dag må være “lidt mere og godt”, da Anna i år har fået 11 føl.

Avlen er samlet på et nybygget avlscenter tæt på ridecentreret, og her er hopper, føl og plage samlet. Det kan man se og læse mere om i artiklen: Anna Kasprzak har fået 11 føl, som kommer online senere her på sitet.