Voltigering: To tidligere verdensmestre besøgte bruttosamling
Træning med verdensmestre
Det er første gang, at der lavet en samling for bruttotruppen, og to tidligere verdensmestre var hentet til Danmark for at give både undervisning og gode råd.
Den ene var Kai Vorberg, tidligere tysk verdensmester i voltigering, og i dag ansat i det tyske rideforbund med ansvar for elitetræneruddannelserne i Tyskland. Hans primære opgave var at undervise longefører/trænere i longering og arbejde med hesten. Den anden var Nicolas Adreani, tidligere fransk verdensmester i voltigering, og specialist i sammensætning af voltigørernes Kür-programmer. Han arbejdede hovedsagligt med voltigørerne.
”Samlingen havde to sport. I det første spor skulle udøverne have hjælp og inspiration til at udvikle deres programmer hen over vinteren, mens det andet spor var fokuseret på trænerne, for jo dygtigere de er, desto dygtigere er udøverne. Derudover var der fokus på longering, fysisk træning samt undervisning i hvordan dommerne bedømmer programmerne,” fortæller Dorthe Ballegård, Holdkaptajn i voltigering.
Imponerende niveau i Danmark
Både undervisere og udøvere var meget begejstrede for samlingen. Ud over at få mange input og inspiration i træningen, så gav det også meget værdifuld viden at se på, når andre fik undervisning og gode træningsråd. Danmark har super dygtige voltigører, og underviserne var meget imponerede over det høje niveau, i forhold til at disciplinen er så lille i Danmark.
”Samlingen skulle både være inspirerende og forberede udøverne mod VM i Herning 2022. De fik en masse at arbejde videre med – og det giver motivation til vinteren, hvor der ikke er stævner. Vi laver så en online opsamling i februar, hvor vi får dommere til at vurdere udøvernes programmer, så de kan blive endnu bedre og peake til VM på hjemmebane,” siger Dorthe Ballegård.
Vallensbæk Rideakademi faciliterede samlingen
Samlingen blev afviklet på Vallensbæk Rideakademi, der favner bredt i ridesporten, og satser på flere forskellige discipliner – herunder voltigering. Akademiet er så heldigt stillet, at de har mange faciliteter til rådighed på stedet og nær ved, hvilket giver god mening ved samlinger og kurser.
”Vi har mange gode lokationer nær ved, som kursisterne kan bruge, blandt andet en skole lige ved siden af med gymnastiksal m.m. Det at holde kurser eller samlinger som i weekenden er en del af idéen bag vores akademitanke. Vi forsøger altid at være godt forberedte, så alting fungerer – og så er er det megasjovt. Vi møder en masse mennesker, og vores sted bliver brugt,” siger daglig leder af Vallensbæk Rideakademi, Per Springborg.
Voltigering er en holdsport
På Vallensbæk Rideakademi er voltigering blevet en del af undervisningen i elevskolen, og det giver forøget interesse for deres voltigehold.
”Vi har lavet et årshjul med fire temaer, hvor et af temaerne er voltigering. Eleverne bliver introduceret til sporten og øver sig blandt andet på træheste. Vi kan se, at det gør rigtig meget for balancen hos eleverne, og derfor er en fordel i undervisningen. Udover det så fordrer det også holdånden i en sport, der er meget individuel. Pigerne er fælles om øvelserne og fælles om hesten, og så har de det bare supersjovt. Det er sjældent, vi ser, eleverne grine så meget,” lyder det fra Per Springborg, der afslutningsvis slår fast, at akademiet gerne står til rådighed, hvis nogle kunne tænke sig at høre mere om akademiets tanker og ideer.