Zascha fra pony- til senior-EM
Zascha Nygaard Andreasen, 27 år var med på det ponylandshold, der i 2009 skrev sig ind i historien med en sejr ved EM. På holdet var Jessica Vinther Jensen på Nikolina, Christiane Tetzlaff på Murphy’s Flight, Z, Alexandra Sisseck på Top Jezabel de L’Etape og Zascha Nygaard Andreasen på Ewald. Nu er Zascha Nygaard Andreasen igen landsholdsaktuel sammen med seniorrytterne til EM i Riesenbeck fra den 1. til 5. august.
Mega succes som ponyrytter
Zascha var meget succesfuld som ponyrytter med medaljer til mesterskaber og internationale placeringer. Hun kommer ikke fra en hestefamilie, men med dygtighed: “Og lidt held,” fortæller Zascha, havde familien indkøbt nogle gode, men billige ponyer til Zascha og hendes søster. “Jeg overtog min søsters pony, Ewald, ham havde vi købt meget billigt, da han var 6 år. Det var ham jeg red EM på.” Familien havde hestene hjemme, efter Zaschas ridekarriere begyndte på den lokale rideskole i Aalborg. “Det var min moster, som slæbte mig og min søster på ridekolen, da vi var 3-4 år,” husker Zascha, hvor søsterens interesse falmede blev hendes passion styrket. “Jeg trænede først hos Martin Poulsen og til sidst hos Bo Bak Andersen, det var jeg rigtig glad for.”
Tre år som rytter hos brødrene Schou
Da Zaschas succesfulde ponyår var omme, stod der ikke lige en juniorhest til hende. “Man kan ikke være med, hvis man ikke har penge til at købe ind, så jeg måtte gå min egen vej.”
Zaschas vej blev tre år som rytter hos Christian og Andreas Schou, på Tågerup, mens hun var junior-/ungrytter. “Jeg lærte vildt meget undervejs, men både Andreas og Christian red mange stævner, så der var ikke lige en landsholdshest til mig,” erkender Zascha, der fik uddannet mange unge heste i årene hos brødrene Schou.
Landsholds- og ridepause, men hestene trak
Efter årene hos brødrene Schou begyndte Zascha på en uddannelse, HHA, i buisness management på CBS. “Jeg gjorde det ikke færdigt. Hestene rykkede alligevel i mig. To år hold jeg ud, så kunne jeg ikke længere,” erkender Zascha.
Hun resonerede, at hun havde været i den bedste stald i Danmark, så tiden var kommet til at søge nye udfordringer syd for grænsen. Hun havde kontakter i Tyskland, og på den vis fik hun job som rytter i Münster hos Jens Bachmann.
“Der var jeg godt et år, hvor jeg red ungheste og salgsheste. 10 -12 heste om dagen, for at komme igang igen efter ridepausen, “fortæller hun. Efter det første år med slidsomt unghestearbejde, fik Zascha tre rigtig gode heste at ride. Den ene, Charmeur red hun på landsholdet til Nations Cup i Linz i 2018 – det var Zaschas første Nations Cup i seniorrækken. Hun var i Münster i ca. tre år, så var det igen tid til at prøve kræfter et nyt sted.
Et virkeligt fedt team
“Jeg fik job hos Andreas Kreuzer, og der er jeg efter halvandet år fortsat. Vi er et rigtig godt, ungt team,” fortæller hun. Andreas Kreuzer har redet for Paul Schockemöhle i fire år, og han har været på ungdomslandsholdene for Tyskland ved EM. I teamet rider Andreas selv, hans søster og to østrigske piger.
“Det er et virkelig et fedt team, med super teamspirit. Det er godt at være en del af. Når jeg er meget væk, tager de der er hjemme sig godt af hestene. Det er en del af det, at være et team, som støtter, hjælper og motivere hinanden.”
Heste til fremtiden
Zaschas EM-hest Quinn er sikret mod salg til efter EM i Riesenbeck. Den er ejet af investorer, og måske vil de vælge at beholde Quinn til efter VM på hjemmebane i Herning næste år. Sker det ikke har hun en anden hest godt på vej, Lacalito, der også er ejet af en gruppe investore.
“Andreas har mange gode folk bag sig, vi er begyndt at tale om VM, og begyndt at bygge hestene op. Det tager lang tid at bygge en mesterskabshest op,” forklarer Zascha.
EM udtagelse efter en nøje plan
“EM udtagelsen, den har været nøje planlagt. Man skal lægge en konkret plan for hest og rytter, hvor man er klar til at konkurrere,” fortæller Zascha. En del af planen er at give hesten gode træningsrunder, men også at skærpe den i konkurrence, hvor man rider efter en topplacering. Som Zascha gjorde det med Quinn ved EFF Longines Nations Cup i Uggerhalne i foråret. Her red hun omspringningen for Danmark med Quinn i et højt tempo, som sikrede dansk sejr på hjemmebane. “Og i min hjemegn Aalborg, det var en god oplevelse.”
Håber på individuel finaleplads
Personligt håber Zascha på en plads i den individuelle finale om søndagen, og der lave et godt resultat. “Det er mit første EM som senior, og jeg har mål og forventninger, men ved at man også skal være realistisk. Med teamet håber jeg på, at vi er med til at blande os i top fem og gerne i medaljerne. Vi vil kæmpe for det.”
Zascha er ene kvinde på landsholdet, der foruden hende består af: Konstantin Deeken Künnemann, Andreas Schou og Søren Nørgaard Pedersen. “Det har jeg været de fleste gange. Det er jeg vandt til, men det er da ærgerligt, vi ikke er flere kvinder på holdet.”
Forberedelsen til EM har stået på længe. “Jeg rider hesten to gange dagligt. Det har jeg gjort de seneste par uger. Den bliver konditionstrænet, eller redet en tur i skoven. Den anden træning om dagen er mere intensivt for at få konditionen op. Det er en stor græsbane (til EM), og det skal man ikke undervurdere. Jeg prøver at bygge Quinn op, så den er fit om søndagen. I weekenden skal vi springe sidste gang. Hvor vi ser om det hele er, som det skal være.”
Zascha har også fokus på sig selv, ikke i så høj grad som på hesten, men hun fortæller: “Jeg gør ikke meget andet end det, jeg plejer. Jeg rider stævne i weekenden for at være i gang og inde i gamet. Jeg forsøger at holde mig fit, og spise sundt – mad der føles godt. Jeg har en mentaltræner, som samtidig er en god veninde. Vi får en snak om, hvad jeg lige føler. Det er godt at have en tæt på, en god veninde at spare med, det er så trygt,” slutter Zascha Nygaard Andreasen.