Skip to main content

Alexander Helgstrand efter GP-debut: Det var en øjenåbner

Alexander Helgstrand har netop debuteret i Grand Prix – og det i en alder af kun 17 år. – Jeg var mega spændt, fortæller han om sin oplevelse.
| admin

17 år og allerede debut i dressurens sværeste klasse – nemlig Grand Prix. Det er lige præcis, hvad Alexander Helgstrand kan prale med – selv om at prale langt fra er det, han gør, da Zibrasport Equest taler med ham efter weekendens landsstævne i Sdr. Hygum.

Her stillede han til start på Lollipop 126, og det ikke kun deres debut i Grand Prix, men også deres første stævne sammen. Vallakken er tidligere blevet redet af Alexanders mor, Marianne Helgstrand, men nu er det altså Alexander, der står for træningen af den 17-årige Hannoveraner.

Alexander havde nu ikke planlagt at ride Grand Prix allerede så tidligt i deres parløb, men det blev de nødt til, hvis de skulle være klar til 1. kvalifikationsrunde af Ecco Cup i Kolding den 14. – 16. maj.

– Jeg havde meldt mig til U25-kvalifikationen, og så spurgte min groom om, vi egentlig havde redet de klasser, der giver startberettigelse. Det havde jeg glemt alt om. Jeg havde aldrig startet på Lollipop før. Man skal have opnået minimum 60 % to gange ved start i min. sværhedsgrad 5 eller minimum 60 % én gang i sv. grad 7 eller højere ved B-stævne i kvalifikationsperioden, fortæller Alexander.

Fra nord til syd

Tiden var knap, så derfor måtte Alexander og Lollipop forleden tage turen fra Nordjylland til Sdr. Hygum.

– Jeg nåede at ride Grand Prix to gange herhjemme. Vi tog afsted lørdag morgen, og jeg skulle starte ved 15-tiden, fortæller Helgstrand, der heldigvis havde selskab af sin mor, der også stillede op i Grand Prix.

Forberedelsen før debuten var ikke helt optimal, husker den unge rytter:

Vi sadlede op, og alt var fint, men da vi er på opvarmningen, kom der et skybrud.

Alexander Helgstrand

– Jeg var lidt nervøs i forvejen, og så skulle jeg også ride i regnvejr. Men jeg synes, jeg holdt hovedet koldt, selv om jeg var mega spændt. Lollipop var rigtig fin på opvarmningen.

Glemte paraden

Alexander er trods sin alder en garvet herre, når det kommer til dressur. Han har vundet EM for ponyer, og de seneste år haft meget succes som juniorrytter. Springet til Grand Prix var dog alligevel noget af en mundfuld.

– Jeg følte, jeg havde en fin tur på banen. Jeg havde fokus på, at øvelserne kom så hurtigt efter hinanden. Jeg glemte en parade, men jeg var nok så fokuseret på alle de nye ting i programmet.

Det var en øjenåbner for mig at ride Grand Prix. Man skal være over hesten, og den gør det ikke af sig selv. I juniorklasserne ruller det bare lidt derudaf. For eksempel i piaffe skulle man virkelig tænke over antallet af skridt.

Jeg er supertilfreds med min debut. Mit mål var at score over 60%, så kvalifikationen var hjemme.

Junior og U25

Successen med Lollipop betyder ikke, at Alexander har droppet sin anden hest Grevens Sa’Va. Han planlægger at fortsætte sin junior-tid med den yndige hoppe.

– Sava går juniorklasserne, og så skal vi fortsætte som youngrider, hvilket er næste år. Grunden til, at jeg rider U25 er faktisk Lollipop. Den kan score fine point i GP-øvelserne, og det giver mig sindssyg meget erfaring, fastslår Alexander.

Og hvordan var det så lige at ride et stævne mod sin egen mor. Og ovenikøbet at blive slået?

– Det var så velfortjent, at min mor vandt. Det er bare dejligt, at vi kan følges, lyder det sympatisk.

– Lollipop er uddannet super. Det har været spændende at overtage ham fra min mor. Jeg har fået tips fra hende, så det er ikke kun min far, der hjælper mig.