Skip to main content

Video: Nanna har fundet knapperne på Zack

– Han er en garvet herre, fortæller Nanna Skodborg Merrald om Blue Hors Zack, han ved, hvordan man opfører sig til stævne, og når man rider op ad midterlinjen i et program. Der er ikke så meget nyt, han skal lære, det er mere mig, som skal finde de rigtige knapper
| admin

Nanna Skodborg Merrald og Blue Hors Zack bragede ind på den internationale dressurscene i Hagen, Tyskland i slutningen af april. Efter kun en enkelt start i Le Mans tidligere på året, hvor hun opnåede godt 74% med Blue Hors Zack, kom parret til start i Grand Prix og Grand Prix kür i Hagen i konkurrence mod et særdeles stærkt felt. Her kom de ind på tredjepladsen med hhv. 75,739% og 82,025%

Fra pensionist til OL?
Nanna og Zack’s samarbejde har blot et halvt år på bagen. Da Daniel Bachmann Andersen forlod Blue Hors sidste forår, gik der forlydender om, at den dengang 16-årige hingst skulle pensioneres. Hingsten har haft flere forskellige ryttere, og vejen mod Grand Prix har derfor ikke været den lige, og letteste vej. Det var først i partnerskabet med Daniel Bachmann Andersen, at de sidste ”brikker” faldt på plads for hingsten, som Grand Prix-debuterede internationalt i en alder af 13 år. Daniel og Blue Hors Zack var med på landsholdet ved EM i Rotterdam i 2019, her nåede de den individuelle finale, hvor de sluttede på 7. pladsen med 83,7% Samme år blev parret danske mestre. Se eller gense kürfinalen fra DM dette år.

Efter Nannas flotte resultater i Hagen med Zack er hun nu rykket op i A-truppen, og kandidat til en landsholdsplads ved OL i Tokyo. Det kan man læse mere om i artiklen: Nanna og Daniel nu i A-truppen

Træner hos Michael Søgaard
Omkring enhver succesfuld toprytter står et godt og stærkt team, og for Nanna er det hendes træner gennem 13 år, berider Michael Søgaard og hendes hestepasser Ellen Nielsen.

– Det er vigtigt for mig at have et godt team omkring mig. Og jeg er heldig at have min erfarne hestepasser Ellen med mig til daglig og til stævnerne.
Nanna Skodborg Merrald

Se indslaget med Ellen Nielsen i artiklen og videoen: Ellen nyder sit job som groom

Nanna har trænet sammen med Michael Søgaard siden hun var succesfuld ponyrytter. – Jeg er glad for, han fortsætter med st komme her på Blue Hors. Det betyder enormt meget for mig at have ham med. Det giver mig ro at have ham i ørene på opvarmningen. Der er vi i vores egen lille boble, fokuseret på det vi skal. Uden ham og Ellen ville jeg ikke være der, hvor jeg er lige nu, understreger Nanna Skodborg Merrald.

Stempelhingst i særklasse
Det er ikke alene på dressurbanerne, at den nu 17-årige avlshingst har slået sit navn fast som værende blandt verdens bedste. I avlen betegnes han som en international ”stempelhingst” – en hingst af stor betydning for avlen af rideheste. Ikke alene i Danmark, men i Europa. Og når man taler om ridehesteavl, så er Europa at sammenligne med verden. Der er i Vesteuropa, at hovedparten af avlen til international sport foregår.

Zack er opdrættet i Holland, hvor han blev fløjhingst ved kåringen i KWPN. Kort efter blev han kåret i Dansk Varmblod.

– Han har været en utrolig stærk og holdbar hest, der stort set aldrig har været syg eller skadet, og så er han hver eneste dag super oplagt og motiveret til at arbejde – selv dagen efter et stort stævne, hvor han skal holde fri,
fortæller Zacks tidligere rytter Daniel Bachmann Andersen.

Blue Hors Zack er far til adskillige afkom i de førende forbund, og blandt dem den tredobbelte guldvinder ved UVM Sezuan samt flere internationale Grand Prix-heste som Blue Hors Zepter (Daniel Bachmann Andersen) og Glock’s Zonik (Edward Gal).

Zack er blind – på de ene øje
Blue Hors Zack var i 2010 klar til mellemrunden i dressur med Sune Hansen i sadlen. Hingsten stod bundet for opsadling, han trak sig tilbage i kæderne med det resultat, at grimen sprang, og uheldigvis blev grimens metalspænde slået ind i hingstens højre øje. Det medførte så store skader, at hingsten blev blind på det øje. Efter noget tilvænning blev Zack igen klar til at blive redet i konkurrence, men det er noget, som rytter og hestepasser skal tage højde for i ridning og omgang med hingsten.