Skip to main content

Blogspot: Fravænning og håndtering af føl

Der er flere forskellige metoder til fravænning og håndtering af føl. Her giver Karina Josefsen sine erfaringer videre.
| admin

Karina Josefsen skriver i sit seneste blogindlæg på Riders Notebook, om fravænning og håndtering af føl. Karina har avlet i 20 år og har igennem årene gjort sig nogle forskellige erfaringer, når det kommer til netop fravænning af føllene.

Hun har prøvet at tage føllene væk på en gang, når de var 6-7 måneder. Det gik altid godt, men må have været stressende for føllet og med risiko for yverbetændelse for hoppen.
Hun har også prøvet at tage føllet fra i en time, og så forlænge adskillelsen i løbet af nogle uger. Det var tidskrævende og besværligt.

Læs også: Blogspot: Træn unghesten glad

De seneste år har hun brugt “natur-metoden”, og det er det bedste hun har gjort. Det går simpelthen ud på, at føllene fravænnes og kommer i boks sammen om natten når de er 5-7 måneder gamle. Tidspunktet afgøres af hvornår vi tager dem på stald om natten og hvor godt de æder deres krybbefoder. De kommer ud med resten af flokken (inklusiv deres mødre) på fold hele dagen. Det første de gør om morgenen når lejligheden byder sig, er at finde mor og die.

De dier mindre og mindre, og da hopperne er drægtige igen, stopper det helt i løbet af december/januar. Hopperne lukker simpelthen af og gør sig klar til det næste vidunder der skal sættes i verden. Jeg syntes det er så fin en måde at gøre det på. Ingen stress og intet besvær. Karina Josefsen

Du kan læse hele blogindlæget her