Skip to main content

Corona: Det er svært, men tag ja-hatten på

Nedlukningen som følge af coronapandemien trækker veksler på alle. Også på ryttere, men midt i al det sure, er der også noget positivt at hente frem
| admin

Berider Karin Nissen har siden 2006 fungeret som daglig leder i Frederiksværk Rideklub på Sjælland. En aktiv klub med ca. 225 medlemmer og gode faciliteter. Coronapandemien og nedlukningen har kastet en mørk skygge over samfundet generelt, og ridesporten er også ramt af forsamlingsforbuddet og den manglende mulighed for, at rytterne kan få undervisning og hjælp til at træne deres heste i ridehallen denne iskolde vinter. Karin Nissen forklarer:

Berider Karin Nissen dyrker forhindringsløb ved siden af en travl hverdag som berider og daglig leder i Frederiksværk Rideklub.
Du kan læse mere om dette i artiklen: Opvarmning og træning i en kold tid

– Vores hverdag, hvor vi skal ride og træne vores heste, har ikke ændret sig så meget under de forskellige nedlukninger. Modsat mange andre, møder vi fortsat mennesker, vi kan ride vores heste, men forsamlingsforbuddet på 5 er en udfordring for os i forhold til at holde stedet kørende. Fem personer inde i en 20 gange 60 meter ridehal, det er ikke mange, når man tænker på, at vi her på stedet har 70 heste, som skal motioneres dagligt. Heldigvis har vi to ridehaller, men det er udfordrende.

Frederiksværk Ridecenter.

Karin fortsætter: – Jeg syntes restriktionerne er fine, når de giver mening, men det giver altså ikke mening, at vi ikke må være flere, der rider inde i de store ridehaller, eller vi skal undervise privatrytterne udenfor.

Karin fortæller, der var flere klubber i området, som samlet havde kontaktet Nordsjællands politi for at få nogle fælles retningslinjer. Og i den dialog fik rideklubberne lov til fortsat at kunne have undervisningen indendørs. – Politiet var superfornuftige i den dialog, men desværre var der nogle, som fik ondt i numsen af det, og vi blev meldt til corona-hotline, og så blev det lukket ned.

Manglende indtjening i klubben
Frederiksværk Rideklub er en aktiv klub, som afvikler populære C- og B-stævner i løbet af året. De forskellige aktiviteter er en væsentlig del af klubbens indtjening.

– Det er er hårdt for klubberne lige nu. Her kører vi med et underskud på omkring 40.000 kr. om måneden, og det skyldes den manglende indtjening på stævner og undervisning. Vi kan ikke søge hjælpepakker, fordi de er betinget af, vi skal vise en nedgang i indtjening. Det kan vi godt, men de fleste rideklubber balancerer med overskud på nogle få tusind. Så det er svært at påvise tab. Man har dog kunnet søge på mistede arrangementer, og der havde vi vores landsstævne sidste år, som vi måtte aflyse. Normalt kan vi lave et overskud på 100.000 kr. – vi fik 20.000 kr. via hjælpepakken. Så det trækker tænder ud lige nu, erkender hun.

Den udendørs ridebane på Frederiksværk Ridecenter ligger særdeles naturskønt placeret.

Undervisning udendørs er umuligt lige nu, med sne, hård frost og knoldede ridebaner. – Og jeg kan se, at mange af mine elever er ved at mangle undervisningen. De kan klare sig en vis tid uden hjælp, men jeg kan se, at der er ved at opstå farlige situationer. I de situationer må vi hjælpe. Jeg kan ikke bare sige til eleven: den tager vi lige ud på udendørsbanen med, det vil være vanvittigt.

Tag ja-hatten på
Karin Nissen tilbragte noget tid i Tyskland efter end uddannelse herhjemme. I Tyskland var der dengang ikke mange steder, hvor der var to ridehaller, dermed var antallet af stævner i vinterhalvåret begrænset.

– Der havde vi vinterpause fra stævnerne i 5-6 måneder, hvor vi i stedet trænede hesten. Og det må jeg sige, det kan jeg mærke på de yngre heste denne sæson. Det har været positivt. Så vi kan også vælge at tage ja-hatten på, det hele er ikke udelukkende negativt, slutter Karin Nissen.