Skip to main content

En OL-drøm er gået i opfyldelse for Stald Heiline

I Odder sidder et avlerpar og følger OL-konkurrencerne i dressur med ekstra opmærksomhed. Inde på banen dansede Heiline’s Dancira og Carina Cassøe Krüth sig i den individuelle finale, og for Line Jensen og Heine Bonde Mikkelsen er det opfyldelsen af en drøm
| admin

”Det er helt vanvittigt, det er det godt nok. I det hele taget, at der er en hest man har avlet, der er udtaget til OL er en milepæl i sig selv,” indleder Line Jensen, som sammen med sin mand Heine Bonde Mikkelsen driver Dansk Varmblods stutteriet Stald Heiline ved Odder. Hun fortæller, at hun altid har haft troen på Danciera, troet på hun kunne nå langt i sporten, men, som hun siger: ”Det her er helt uvirkeligt.”

Blandt verdens bedste avlere

Line ærgrer sig meget over, de ikke kunne være i Tokyo og se parret live på stadion. I stedet havde de samlet venner og familie foran tv-skærmen, da Heiline’s Danciera og Carina Cassøe Krüth skulle i konkurrence søndag. Og glæden var enorm, da hun red sig i den individuelle finale med et ridt til over 76%

”Vi forstår nok ikke helt selv endnu. OL er bare sådan en drøm, man altid har haft, så det er helt fantastisk.”

Line Jensen

Line ser frem til at hun kan nyde Carina og Danse ved VM i Herning til august næste år, fra tilskuerpladserne, helt tæt på begivenheden.

Ifølge ”Hippomundo”, der hver år laver forskellige ranglister over sportsheste i de tre olympiske discipliner, ligger Stald Heiline på en 10. plads over avlere af dressurheste, med den største indtjening. ”Man skal huske at knibe sig selv lidt i armen, det går stærk nu”, erkender Line.

Carina Cassøe Krüth og Heiline’s Danciera i Grand Prix-klassen, hvor de vandt deres gruppe og er klar til finalen. Foto: www.sportfotos-lafrentz.de

Fra UVM-finaler til OL

”Vi er bare et mindre stutteri, vi har ikke råd til at have heste i ridning i årevis,” forklarer Line. De har fra starten haft troen på Dancieras evner, og Line red selv hoppen i starten. Da hun var 4 år, blev hun sat i ridning hos berider Carina Cassøe Krüth. Så gik det stærkt. De to red sig i finalen ved UVM som både 5-, 6- og 7 års. Efter det første mesterskab blev der bud på hoppen fra udlandet, men Line og Heino ville gerne, at hoppen blev i Danmark. Heldigvis meldte et andet ride- og avlerinteresseret ægtepar sig på banen, og Ingrid og Poul Thøgersen købte Danciera, og har nu været på en fantastisk rejse med hoppen.
Det var den bedste løsning, mener Line: ”Så ville Carina blive ved med at ride hende, og der findes ikke en bedre rytter til Danciera,” fastslår hun.

God reklame for stutteriet

For avlerne er det vigtigt, at ”deres” heste kommer i de helt rette hænder. At de får mulighed for at udleve deres potentiale, deres medfødte talent, sker det, kommer de gode resultater, og med det, værdifuld reklame for stutteriet.

Heiline’s Danciera er efter den danskejede elitehingst Fürstenball, trukket på De Niro-hoppen Danceline. Dancieras mor er blot 16 år, og hun er mor til 12 afkom, hvor fire af hendes døtre danner stammen på stutteriet. Foruden Danciera er hun bl.a. også mor til den kårede hingst Heiline’s Zanzier e. Blue Hors Zack.

Foruden Fürstenball og Blue Hors Zack har avlerparret brugt forskellige hingste på Danceline: San Amour, Blue Hors Romanov, Grand Galaxy Win, Blue Hors St. Schufro og For Romance I.

Heiline’s Danciera som føl. Foto: privat

”Dennis Fisker har en søster til Danciera, Heilines Diva Galaxy e. Grand Galaxy Win, den ligner Danciera som to dråber vand, og den har vi store forventninger til.”

Det er som oftest hingsteafkom, som finansierer stutteridriften, de bliver solgt. To af de solgte hingsteafkom har Line og Heino fortsat part i. Det er en søn efter For Romance I, de har sammen med Blue Hors. En lovende unghingst, som skal fremstilles til kåring i år. Den anden er en søn efter Grand Galaxy Win, de har sammen med Helgstrand Dressage.

Prøver med Fürstenball igen

Dancieras åbenlyse talent for den store sport har betydet, at avlerparret har brugt Fürstenball på Danceline de seneste to år, og hoppen er igen i fol ved Fürstenball. ”Vi har fået to hingsteføl, så nu håber vi på et hoppeføl til næste år, det vil ikke være dårligt,” ønsker Line.
De får mellem 5 og 7 føl hvert år, og de tager de moderne reproduktionsteknikker i brug som ET (embryo transfer) og ISCI.

Klar ved skærmen

”Vi skal sidde med dannebrogsflag foran skærmen,” fortæller Line forud for holdfinalen ved OL i dressur. ”Vi har to drenge og en pige, drengene er ikke interesseret i heste, så vi er taget på ferie i Skagen. Så må vi holde en OL-fest, når vi kommer hjem til Odder. Vi håber på en holdmedalje, chancen er der, slutter Line Jensen.

Se startrækkefølgen ved OL i dressur  HER og enkeltkaraktererne kan ses HE

Faktabox

Ved embryo transfer (ET) insemineres hoppen på almindelig vis. 7-8 dage efter ægløsning skylles donorhoppens livmoder for at hente embryonet ud – væsken filtreres og dyrlægen finder embryonet i væsken under mikroskop, og flytter det over i en egnet rugehoppe.
ICSI (Intra Cytoplasmisk Sæd Injektion) er i praksis en tvangsbefrugtning under mikroskop. Folliklerne (æg) suges ud af hoppens æggestok, og befrugtes under mikroskop ved at sprøjte en enkelt sædcelle ind i ægget. Efter modning i 7-10 dage kan embryonet overføres til en rugehoppe.