Skip to main content

Herpesvirus er igen i udbrud

Herpesvirussen EHV-1 er desværre atter i Danmark. Der er også konstateret udbrud på en stævneplads i Spanien samt i Belgien.
| admin

Dansk Ride Forbund meddeler, at der er konstateret herpesvirus, den frygtede EHV-1 som kan give neurologiske symptomer, herhjemme (på Sjælland). Dansk Ride Forbund opfordrer alle, som har med heste at gøre, til at være forsigtige og opmærksomme på eventuelle sygdomstegn. Hold øje med din hest og bliv hjemme, hvis du mistænker, at den ikke er frisk – også selvom den ikke har feber.

Samme virus er fundet på to stævnepladser, Oliva (ESP) og Lier (BEL) – det internationale rideforbund FEI er informeret og samarbejder med arrangørerne.

I Lier (BEL) blev en hest med symptomer i weekenden isoleret med det samme, og efter bekræftelse af EHV-1 i starten af ugen, blev den pågældende hest og yderligere 25 heste, der blev anset for at være i kontakt, blokeret fra FEI-databasen. De ansvarlige personer (PR’er) er alle blevet underrettet sammen med deres respektive nationale forbund (NF’er) og nationale hoveddyrlæger (NHV’er).

I mellemtiden i Oliva (ESP) arbejder FEI tæt sammen med det spanske nationale forbund, den spanske veterinærmyndighed og organisationskomiteen efter fire bekræftede tilfælde af EHV-1. Disse fire heste var blandt ti heste opstaldet i den samme staldblok, som fik feber. De blev straks isoleret og testet, hvor fire returnerede en positiv test for EHV-1. Der har ikke været rapporter om neurologiske tegn hos disse heste. Alle forholdsregler for at minimere risikoen for smitte er blevet hurtigt taget i brug, og ALLE heste, der deltager i Oliva fra 7. februar til 22. februar – tæt på 1.000 heste – er blevet blokeret i FEI-databasen. Dette inkluderer alle heste, der allerede har forladt Oliva for at konkurrere ved andre FEI-stævner. Igen er alle PR’er og deres NF’er blevet underrettet.
For de 82 heste, der er opstaldet i samme blok som de fire heste, der blev testet positiv, skal de forblive på stedet i mindst syv dage med foranstaltninger og testprotokoller, der skal opfyldes, inden de forlader stedet, mens de resterende heste kan forlade stedet, så snart de har gennemført et veterinærtjek før afgang.
Alle heste fra Lier (BEL) og Oliva (ESP), der er blevet blokeret i FEI-databasen, er forhindret i at deltage i FEI-arrangementer, indtil de har opfyldt visse sundhedskrav, som er pålagt for at minimere eventuel overførsel af virussen, både til deres egne heste og den bredere hestebestand. De obligatoriske biosikkerhedsforanstaltninger omfatter isolation i minimum 21 dage, at tage rektale temperaturer to gange dagligt og udføre laboratorietest for EHV-1. Frigivelse fra isolation kan kun finde sted efter råd fra en dyrlæge, og for at blive “u-blokeret” og have adgang til FEI-arrangementer, skal hestene overholde alle protokollerne for tilbagevenden til konkurrencen og have begrænsningen ophævet af FEI Veterinærafdeling. Lyder det fra FEI.

Du kan læse mere om EHV-virus skrevet af Den Danske Dyrlægeforening her.

Dansk Ride Forbunds Fællesbestemmelser punkt 22.5 kan du læse om smitsom sygdom og karantæne. Hvis du er i tvivl eller har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte DRF.

For at mindske risiciene for smitte kan du gøre følgende:

  • Rør kun din egen hest, og del ikke udstyr med andre.
  • Lad ikke hesten snuse til andre heste.
  • Vask hænder ofte.
  • Skift tøj og sko hvis du skal besøge andre stalde.
  • Vaccinér evt. hesten mod herpesvirus.

Er din stald ramt af herpesvirus, eller mistænker du, at din hest ikke er frisk, bør du gøre følgende:

  • Luk stalden ned, tilkald dyrlæge og isoler den/de syge heste fra de raske.
  • Informér dine omgivelser om sygdommen, så alle kan tage sine forholdsregler.
  • Forsøg at skaffe seler til hestene i tilfælde af at det bliver nødvendigt.
  • Bliv hjemme fra stævner, andre stalde og lignende.
  • Efter karantænen ophører, bør du vaske hele stalden ned.

For at mindske smitten og komme sygdommen til livs hurtigst muligt er det vigtigt at overholde en evt. karantæne. Hvis du eller andre har en mistanke om, at en eller flere heste i jeres stald er syge, bør man altid blive hjemme fra f.eks. stævne, træning og lignende og tilkalde dyrlægen hurtigst muligt.

Kilder: FEI og DRF