Skip to main content

Rider du med ondt i ryggen?

… du er ikke alene. Hvis ikke kroppens muskler omkring rygsøjlen har tilpas styrke vil bevægelsen fra hesten forårsage stress og overarbejde i visse muskler, og det vil udvikle rygsmerter
| admin

Når du rider, kræves meget bevægelse af kroppen for at forblive balanceret på hesten. Imellem ryghvivlerne ligger bruskskiver, som absorberer bevægelsen, mens du rider. Din kropskerne, den centrale del af din krop, arbejder på at skabe balance mellem ryg og front. Og enhver træthed eller svaghed påvirker placeringen af ryggen, og evnen til at bære sig korrekt.

Derfor er det så vigtigt at sidde på hesten i den korrekte holdning, og for ryttere, at have en stærk kropskerne.

Du kan evt. læse mere om dette i artiklen: Får du ondt i ryggen, når du rider nedsiddende trav

Eliteryttere rider med smerter

Hvis det tager dig et stykke tid at løsne op om morgenen, vil du ikke blive overrasket over at høre, at der er en højere forekomst af lændesmerter hos ryttere end i ikke-rytterpopulationen. Måske mere overraskende er en undersøgelse af elite dressurryttere, der antyder, at flertallet konkurrerer, mens de oplever smerte, og at denne smerte betragtes som kronisk på grund af træningens gentagne karakter snarere end som et resultat af en engangsskade som et fald.

Andre undersøgelser har vist at ridning i en kombineret-sadel sammenlignet med en western sadel er mere tilbøjelige til at forværre lændesmerter, og det samme sker, når man rider med kortere bøjler.

Gode vaner

Betyder dette at rygsmerter er noget, vi bare skal lære at leve med, hvis vi vil ride? Faktisk, nej, det gør det ikke. De vigtigste bidragende faktorer til lændesmerter inkluderer stramme muskler, asymmetri og en svag kropskerne – alt sammen noget, der kan forbedres.

I det følgende ser vi på, hvordan man bygger gode vaner til at styrke kropskernen.

Fleksibilitet og kernestyrke er nøglen til at beskytte din ryg

Under ridning er det mavemusklerne, som skal have et højt niveau af muskeludholdenhed for at give god kropsholdning. Dette kaldes ofte kernestabilitet eller kernestyrke. De vigtigste muskler involveret i kernestabilitet er transversus abdominus, multifidus, membran og bækkenbundsmuskler.

Hvad er de centrale Core-muskler eller kropskernemuskler?
Det er en cylinder, som består af en top, sidder og bund. Sidderne består af Multifidus og Transversus abdominis, og bunden dannes af bækkenbunden, toppen af Diaphragma. Tilsammen skaber de det bugtryk, der er en væsentlig faktor i forbindelse med indre stabilitet.

Alle disse muskler arbejder sammen for at producere stabilitet i mave- og nedre del af ryggen samt koordinere bevægelse af arme, ben og rygsøjle. Derfor er kernestyrke så vigtig for ryttere.

Svage mavemuskler tilskynder til en fremadbøjet stilling, som kan forårsage eller forværre lændesmerter.

Professionelle ryttere har en stærk kropskerne

Forskning viser, at professionelle ryttere generelt har højere samlet muskeltonus og i højere grad bruger deres kernemuskler end nybegyndere. De har også større evne til at bevæge hver side af deres krop uafhængigt og justere deres tyngdepunkt for bedre at tilpasse sig og påvirke hestens bevægelse.

Styrk din kropskerne med træning

Implementering af et kernestyrkeprogram med fokus på at bruge begge sider af kroppen uafhængigt og øget bevidsthed om dit tyngdepunkt, vil sandsynligvis have en betydelig indflydelse på din rideegenskaber såvel som komforten af din ryg. Langsom, bevidst træning er bedst for at sikre ryggen på lang sigt, hvorfor yoga, pilates og tai chi er så effektive. Den anden fordel ved disse typer træning er, at de involverer bevægelse og koordination i hele kroppen, hvilket hjælper med at forbedre asymmetri (almindeligvis kendt som skævhed).

Skævhed giver dårlig kommunikation med hesten

Flere undersøgelser har bekræftet, hvad vi sandsynligvis alle ved, at skævhed reducerer vores evne til at følge hestens bevægelse og ofte resulterer i miskommunikation, fordi vores hjælpere sandsynligvis er mindre præcise og ikke bliver givet på samme måde hver gang.

Ryttere har også brug for fleksibilitet i hofte-, knæ- og ankelleddene, og dette indebærer strækning af lægmuskler, baglår og balderne, forsiden af låret og den indvendige side af låret. Manglende fleksibilitet i hofterne kan bidrage til lændesmerter, så vær særlig opmærksom på bagsiden af lårene, hoftebøjninger og balle muskler i dit udstrækningsprogram.

I en ideel verden sigter du mod at udføre kernestyrkende øvelser tre til fire gange om ugen og fleksibilitetsøvelser fem gange om ugen, men som med de fleste ting er noget/lidt bedre end ingenting.

Trick til at opbygge gode vaner

Selvom du har de bedste intentioner og viden om, at arbejde på fleksibilitet og kernestyrke uden tvivl vil forbedre din ridning, kan det være svært at integrere nye vaner i det daglige liv.

Her er et par nyttige råd til at øge oddsene for, at du holder fast i dine gode vaner og hjælper dig med at fjerne de dårlige!

1. Find motivationen:

Se på denne vaner, og tag en beslutning om, de er effektive til at hjælpe dig med at blive den person, du vil være. Ofte er det bedste sted at starte med disse store spørgsmål at beslutte, hvilket resultat du vil have. For eksempel, hvis det ønskede resultat er at være i stand til at ride så effektivt som muligt og uden ømhed i ryggen, kan den type person, der kan opnå dette, være en, der laver daglige fleksibilitetsøvelser og deltager i en ugentlig yogaklasse. Nu er du gået fra at være resultatbaseret til at være identitetsbaseret – ”Jeg er den slags person, der vælger at ændre sig og deltage i en yogaklasse i stedet for at sidde i sofaen.”

2. Implementeringsintentioner

Enkelt sagt er dette tegn, der udløser en vane. De er en type planlægning, efter formatet ”Jeg har til hensigt at gøre x, når jeg støder på situation y”. Denne tilgang er mest effektiv, hvis du vælger noget, du gør automatisk på daglig / regelmæssig basis. For eksempel: Jeg har til hensigt at gøre mine fleksibilitets/smidighedsøvelser lige før jeg går i seng. Hver gang jeg går i seng, bliver jeg mindet om at gøre disse øvelser. Selvfølgelig er det op til mig at vælge at gøre dem eller gå lige under dynen!

Du kan læse mere om emnet på forfatter Alison Lincolns hjemmeside. Den finder du HER

Sportsfyssen kan du finde forslag til træning og smidighedsøvelser på video.

Kilde: FEI/Alison Lincoln