Skip to main content

Margrete 1. til hest i Roskilde

Filmen om Margrete 1. med Trine Dyrholm har netop gået sin sejrsgang i Danmark, og der er ingen tvivl om, at Margretes betydning for Danmark var uden sidestykke. Derfor giver det rigtig god mening, at hun portrætteres i den rytterstatue, du i dag kan se i Roskilde.
| admin

Der findes kun ganske få rytterstatuer i Danmark med en kvindelig rytter, og en af dem er af Margrete 1. (1353-1412) – Danmarks mest magtfulde regent i middelalderen. Margrete samlede Norge, Sverige og Danmark i Kalmarunionen og havde andel i regeringsmagten fra 1376-1412.

Hest og dronning samlede støv i over 100 år

Margrete er afbilledet til hest i en 3-meter høj bronze statue, der kan ses på Roskilde Torv. Hesten er massiv, og til den tungere side, som det ville være tilfældet i Margrete 1.s levetid, og den står med åben mund og krummet hals. Den er kraftfuld men afventende. I kontrast til det er Margrete 1. rank og afslappet og sidder let i sadlen. Manglen på trense og tøjler symboliserer dronningens magtfulde position.

Rytterstatue Margrethe I. i Roskilde. Foto: Museumsorganisationen ROMU

Udarbejdelsen af statuen startede allerede omkring 1896, hvor kunstner Anne Marie Carl-Nielsen begyndte at lave skitser til hesten. Det er interessant, at det netop var en kvindelig billedhugger, der stod bag statuen af den profilerede danske dronning, men Anne Marie var ikke en hvem som helst, hun var kendt for sine dyrestatuetter og gift med komponist Carl Nielsen.

Pga. finansieringsproblemer indstilledes arbejdet med Margretes statue imidlertid, og i årtier eksisterede figuren kun som en gipsafstøbning, der samlede støv på Roskilde Museums depot, indtil man i 2006 omsider støbte hele statuen.

Statuen blev afsløret af Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2. og kan i dag ses i Roskilde.

Særudstilling på Glyptoteket – med masser af hestefigurer

Anne Marie Carl Nielsen (1863-1945) voksede op på landet, og den nære kontakt med dyrene fik på lang sigt stor betydning for hendes kunst. Hun begyndte at modellere, da hun var ganske ung, og hendes dyrestatuetter er en klar demonstration af en nøje iagttagelsesevne og indlevelse i dyrenes væsen og bevægelser.

Anne Marie Carl-Nielsen var den første kvindelige billedhugger i verden, der fik bestilling på at opføre en rytterstatue af en konge og bronzeporte til en domkirke; to af fagets mest prestigefyldte opgaver. Selvom mange har stiftet bekendtskab med rytterstatuen af Christian 9. på Christiansborg Ridebane eller gået ind ad bronzeportene i Ribe Domkirke, er det de færreste, der kender Anne Marie Carl-Nielsen i dag.

Den berømte statue af Christian IX ved Christiansborg Ridebane. Foto: Canva

Udstillingen på Glyptoteket præsenterer den største soloudstilling med hende siden 1946. Her inviteres du ind i kunstnerens værksted og kan opleve forarbejderne til hendes værker. Samtidig kan du stifte bekendtskab med den kompromisløse kunstner, som både var eftertragtet og anerkendt i sin samtid, men siden er blevet skrevet ud af historien.

På udstillingen kan du blandt andet se gipsafstøbningen af Hannoveranerhingsten ’Flingarth’ og mange flere værker med heste og dyr. Se mere i videoen nedenfor.

Kilde: Kunst i Roskilde