Skip to main content

Video: Op og ned på de nye regler ved OL i dressur

Ved de Olympiske Lege i Tokyo introduceres flere nye tiltag for dressurrytterne. Vi giver her en oversigt over de væsentligste ændringer, så du er godt klædt på, når de danske ryttere indtager banen lørdag.
| admin

Ingen plads til fejl – kun tre ekvipager på et hold
En af de største ændringer i 2021 er, at der kun er tre ekvipager på et hold. Førhen var det muligt at have fire ryttere på holdet, og det betød, at man kunne trække det dårligste resultat fra den sammenlagte score, da kun tre ridt var gældende. Nu, hvor der kun er tre ryttere på holdet, gælder ALLE resultater, så der er ikke på samme måde plads til at tage chancen med en urutineret ekvipage som tidligere. Det betyder også, at hvis en hest bliver skadet eller ringet ud i Grand Prix’en eller Specialen, er holdet ude af holdkonkurrencen – der er IKKE plads til fejl.

Holdkonkurrencen afgøres i Grand Prix Special
I Tokyo vil der som tidligere være kamp om to medaljesæt. Et for hold og et individuelt. Der vil også som tidligere bliver konkurreret i både Grand Prix, Grand Prix Special og Grand Prix Kür.
Alle 60 deltagende ekvipager skal ride Grand Prix, og konkurrencen afvikles 24. – 25. juli. De bedste otte hold (ud af 15) i Grand Prix kvalificerer sig direkte til Grand Prix Special og dermed til holdkonkurrencen. I Specialen, der finder sted d. 29. juli, er 24 ekvipager til start (tre ryttere fra hvert af de otte kvalificerede hold – men ingen individuelle ryttere), og holdkonkurrencen afgøres kun ud fra resultatet i Grand Prix Special. 

Musik til Grand Prix Special
Som noget nyt kan rytterne selv bestemme, hvilken musik de vil ride til i Specialen. Musikken bliver ikke bedømt og er således ikke en del af den samlede bedømmelse.

Startrækkefølge afgøres af World Ranking Points
Startrækkefølgen til Grand Prix’en udarbejdes også på en ny måde. Klassen afvikles som nævnt over to dage, og 30 ekvipager er til start pr. dag (60 deltagere i alt). Dagens 30 ekvipager bliver inddelt i 10 grupper ud fra deres World Ranking Points. De to bedste ekvipager i hver gruppe (seks grupper i alt over de to dage) går direkte videre til küren den 28. juli, og det samme gør de herefter seks bedste ekvipager på tværs af alle grupperne.

En reserve pr. hold
Hvert hold kan sende en reserve med til Tokyo. Reserven kan kun få lov at deltage, hvis en af de andre på holdet (rytter eller hest) bliver syge/skadet. Beslutningen om reserven skal ride kan tages helt op til to timer før Grand Prix’en starter. Det er også muligt at lade reserven ride i Grand Prix Special (holdkonkurrencen), men har reserven ikke redet Grand Prix, er ekvipagen ikke startberettiget i Küren, selv om det par, de afløser, var kvalificeret. Pladsen går i stedet til den næste rytter på listen.

Kilde: Eurodressage