Skip to main content

Ryttertræning: Halvdød due, frø og universalstræk

De fleste vil måske tænke, at den eneste vej til at blive en bedre rytter er ved at ride – gerne meget, og gerne på mange heste hver dag. Men faktum er, at du kan gøre meget for at forbedre din opstilling, balance og kropskontrol gennem træning – og det er netop det, som Lene M. Theils bog ‘Ryttertræning’ sætter fokus på.
| admin

Ryttertræning er kommet for at blive
Rigtig mange ryttere er ved at få øjnene op for, hvor vigtigt det er, at både hest og rytter er i god form, hvis ekvipagen skal yde sit optimale, og hesten skal holde mange år fremover.

Ryttertræner Lene M. Theill, der er uddannet både fysioterapeut og master i idræt, har udgivet bogen Ryttertræning, som sætter fokus på de øvelser rytteren selv kan arbejde med, for at blive den bedste rytter for sin hest.

”Som fysioterapeut er jeg trænet til at se skævheder og forskelle i kroppen. Ved at se skævhederne kan jeg lægge planer for, hvordan en rytter kan træne sig op, og rigtig mange ryttere oplever både at få bedre ridefærdigheder og at få afhjulpet spændinger og smerter, de går rundt med i kroppen,” fortæller Lene M. Theill, der har været ryttertræner med virksomheden Fit4you siden 2013.

Ryttertræning er win-win for både hest og rytter. Ud over at bidrage til
bedre ridning afhjælper ryttertræning også de småskavanker, rytteren går rundt med i det daglige, og træningsforløbet får positiv indvirkning på både ridning og velvære i dagligdagen.

Selina Solberg Vittinghus demonstrerer en af øvelserne fra bogen.

Halvdød due, frø og universalstræk
I sin bog Ryttertræning giver Lene M. Theill blandt andet tre bud på træningsforløb rettet mod begyndere, let øvede og øvede ryttere. Træningsforløbene består af øvelser, der styrker balance, koordination og styrke og sætter ind på de dele af kroppen, der er vigtigst for ridningen: bryst, core, øvre ryg, hofter, baller og inderlår. Og øvelserne hedder blandt andet ’halvdød due’ og ’frøen’.

Ryttertræning giver dig mulighed for at forstå, hvad og hvordan du skal træne, og hvor du skal starte. Du kan træne hjemme, sammen med andre i stalden og i fitnesscentret, og du kan sammensætte det program, der passer bedst til dit niveau og dine udfordringer,” fortæller Lene Theill om træningsprogrammerne.

Nem at gå til
Lene M. Theils er både nem at læse, kort og overskuelig, og så er øvelserne beskrevet på en rigtig fin måde, der gør det nemt at kopiere. Der er også nogle små gode instruktioner til, hvordan du nemt kan varme op, inden du sætter dig op på hesten. Kort sagt, synes du det kan være svært at hive dig selv ned i motionscenteret efter en lang dag med arbejde, heste og familie, og synes du også, det kan være svært at vide, hvilke øvelser der giver mening for dig som rytter, så er Lenes bog helt klart det rigtige valg.

Bogens vejledende pris er 299 kr, og den kan købes i alle landets boghandlere, diverse netboghandlere og på www.shop-egolibris.dk

Uddrag fra bogen Ryttertræning

Om Lene M. Theill
Lene M. Theill er uddannet fysioterapeut og master i Idræt ved Københavns Universitet. Lene startede i 2013 fysioterapeutklinikken Fit4you og har gennem årene arbejdet med både konkurrenceryt- tere på højt niveau og hyggeryttere, der gerne vil nyde ridningen på en holdbar hest. I sin klinik tilbyder Lene M. Theill individuel træning og træning for hold, og hun kører også ud til klubber og andre, som vil opstarte træningsforløb.

Selv rider Lene både dressur og spring ligesom hun uddanner ung- heste. Det betyder, at hun også selv af og til pådrager sig skavanker, som skal genoprettes.