Sådan stopper du med at bumpe i sadlen i galop
Hvis din galop ligner mere letridning i trav, fordi du hopper op og ned i sadlen, kan det nogle gange føles som om at få det dejlige, stille sæde er intet andet end en drøm. Og endnu vigtigere end det, kan galop føles meget ude af kontrol og skræmmende, hvis du bumper i sadlen. Men når du først har fået styr på det, er det ofte endnu mere behageligt at sidde ned i sadlen i galop end trav.
Galop vil føles som en jævn bevægelse, og dermed er det nemmere at fokuserer på resten af din kropsposition, når du først har fundet ud af, hvordan du følger galopspringene med hofterne.
Så hvordan kan du stoppe den frygtede bumpen eller hoppen i sadlen? Det er klart, at der er mere end én grund til det usikre sæde i galop. Men de fleste af dem stammer fra spændinger.
1. Slap af
Lettere sagt end gjort, men det første du skal gøre for at stoppe med at hoppe/bumpe i sadlen, er at prøve at slappe af. Problemet er, at jo mere du bliver kastet rundt, jo mere spænder du for at modvirke det, når du forsøger at galoppere. Det er en ond cirkel, og udover at gøre en bevidst indsats for at slappe af dine muskler i galop, skal du muligvis gøre noget ekstra for at hjælpe dig til at føle dig mere selvsikker.
At ride en pålidelig hest i longe kan hjælpe, da du kun skal fokusere på din position og ikke at kontrollere hesten. Du kan også tilføje en sadelstrop (konestrop) eller halsrem til at tage fat i, hvis du føler dig usikker – dette kan hjælpe dig med at trække dig selv ned i sadlen for nemmere at få fornemmelsen af galopbevægelsen.
For det tredje, sørg for at trække vejret! Det lyder fjollet, men hvis du hiver efter vejret efter en galop, holder du måske vejret uden at være klar over det. At tælle dit åndedræt eller synge højt er de nemmeste måder at sikre dig, at du ikke holder vejret og spænder alle dine muskler som et resultat af dette.
2. Sid let, ikke tungt
For at få din bagdel klistret til sadlen får rytterne ofte besked på at sidde dybt. I mange tilfælde involverer dette mentale billede dog, at du læner dig tilbage eller sidder tungt i stedet for virkelig dybt. I stedet for at tænke på at sidde dybt ned i sadlen, så prøv at tænke på at sidde højt. Forestil dig en wire fastgjort til toppen af din hjelm og bunden af dine fødder, der trækker dig henholdsvis opad og nedad. Dine skuldre er åbne, benene er lange og løse, hagen er oppe, og din ryg er lige i stedet for at være lænet frem eller tilbage. Dine hofter skal følge bevægelsen.
3. Tjek dine stigbøjler
Hvis du hopper/bumper i sadlen, kan det til dels skyldes, at dine stigbøjler har den forkerte længde. Hvis de er for lange, vil du række ud efter dine stigbøjler og vil ikke have stabile underben. Dette kan få dig til at gribe om hesten med dine lår og knæ, med det resultat, at du bumper med bevægelsen. Hvis de er for korte, vil du finde det svært at slappe af i hofterne og sidde ordentligt i sadlen i galop, selvom letridning i trav eller et let sæde i galop vil føles lettere.
For et groft tjek af dine stigbøjlens længder, tag dine fødder ud, mens du sidder på hesten. Stigbøjlerne skal være i niveau med din ankelknogle.
4. Mærk bevægelsen og følg den med dine hofter
Dette er virkelig nøglen til galop – og nedsidning i trav, men det er ikke helt så nemt, som det lyder.
Til at starte med, prøv i skridt med lukkede øjne virkelig at følge bevægelsen af hestens bækken gennem dine sædeben. Du kan endda prøve at identificere, hvilket af hestens ben der bevæger sig på et givet tidspunkt. Gør ikke for meget med din krop, men fokuser bare stille og roligt på, hvilken indflydelse hestens bevægelser har på dit sæde til!
Når du har fået en god fornemmelse af dit bækken og sædes reaktion på hestens bevægelser, er det tid til at prøve det i galop. Når du galopperer, skal dine hofter svinge fra bagsiden til forsiden af sadlen i rytme med hestens skridt. Nøglen til at gøre dette er at holde din rygsøjle i en neutral position, mens du forbliver stærk i din krop (men ikke stiv!) og ikke vipper fremad eller bagud. Dette gør det muligt for din kropskerne og hofter at gøre arbejdet. Hvis du vippes for langt frem eller tilbage, vil du ikke være i stand til at følge “gyngeheste”-bevægelsen, fordi dine sædeben ikke er i kontakt med sadlen, og dit bækken kan ikke bevæge sig i rytmen med hesten.
Husk, at lære at sidde i galop tager tid og øvelse. At lære teorien og hvad du bør gøre, kan være en stor hjælp, men der er ingen erstatning for den faktiske tid brugt i sadlen i galop for at få fornemmelsen af det.
Prøv at omsætte disse tips i praksis, næste gang du træner galoppen, og snart vil du sidde som en professionel uden et eneste hop eller bomp i sigte!
Tekst: FEI/Sophie Baker