Skip to main content

Selv yngre heste kan lide af PPID

Også heste kan lide af stofskiftesygdomme, og en af de hyppigst forekommende er PPID, som sædvanligvis rammer ældre heste, men er fundet hos heste ned til 7-års alderen.
| admin

PPID er en hyppigt forekommende stofskiftesygdom hos især ældre heste. Omkring 20% af alle heste over 15 år gamle lider af PPID. Men også yngre heste kan rammes af sygdommen, nyere undersøgelser har fundet PPID hos heste ned til 7 år gamle.

Sygdommen kaldes populært for ”Cushing’s syndrom”, men i modsætning til andre dyrearter, har hesten ikke problemer med sine binyrer, i stedet er det reguleringen af hormonerne fra hjernen, som er påvirket.

Tab af muskulatur hos hest med PPID

Hos en PPID ramt hest sker der en nedbrydning af nerver i den del af hjernen, der hedder hypothalamus, som medfører, at hesten ikke producerer tilstrækkeligt af stoffet dopamin. Det gør, at der kommer ubalance i en lang række andre hormoner i kroppen, blandt andet ACTH fra hypofysen og cortisol fra binyrerne.

Det forhøjede niveau af ACTH kan betyde, at hestens bynyrer producerer for meget af stresshormonet cortisol, at bugspytkirtlen kan producere for meget insulin, og dette resulterer i symptomerne forbundet med PPID.

Fordi det er selve ”kommandocentralen” for hormonerne, der er syg, vil rigtig mange hormoner i kroppen være ude af balance, og derfor vil symptomerne på sygdommen også være meget forskellige.

Nogle af symptomerne på PPID forveksles ofte med alderdom, f.eks. muskeltab og nedsat præstation. Men fordi heste med PPID har en høj risiko for at udvikle forfangenhed, er det vigtigt at få stillet diagnosen, hvis man har mistanke om sygdom.

Læs også: 10% dør af forfangenhed – Zibrasport Equest

Tidlige tegn på muskeltab langs ryggen og på bagparten. Foto: Langthesteliv.dk

Muskeltab

Muskeltab forbindes ofte med PPID. Det er de store rygmuskler, bugmuskulaturen og musklerne på bagparten, som forsvinder. Når bugmusklerne svækkes, vil hesten få et ”hængebugs” udseende. Når rygmusklerne og musklerne på bagparten forsvinder, vil hesten få markerede hoftehjørner og ryggraden vil stå tydeligt frem.

Ofte kan det være svært at erkende muskeltabet til at begynde med, da det kommer gradvis og over længere tid. Muskeltabet bliver ofte forbundet med alderdom, men det er vigtigt at få undersøgt, om hesten har PPID, især hvis hesten er over 15 år gammel.

Symptomer på PPID

Normalt forbinder man PPID med de klassiske symptomer: lang krøllet pels, forfangenhed og muskeltab. Men fordi så mange forskellige hormoner er ude af balance ved en ukontrolleret PPID, kan man se mange forskellige symptomer, og  stor forskel på hvilke symptomer den enkelte hest har. Dertil kommer, at heste med PPID ikke udvikler de klassiske symptomer fra den ene dag til den anden, men de tidlige stadier kan være svære at genkende.

Læs mere om symptomerne HER

Bevar optimismen

Får en hest stillet diagnosen PPID er der god grund til at bevare optimismen. PPID er en sygdom der kan behandles, og i fleste tilfælde er prognosen god.  Jo tidligere i forløbet diagnosen stilles, jo bedre bliver forløbet og prognosen for hesten.

Selvom sygdommen PPID ikke kan helbredes, kan den rette medicinske behandling og god rutinemæssig pleje sikre, at hesten holdes rask og uden symptomer på sygdom. Om din hest skal behandles med medicin, afgøres i samråd med din dyrlæge.

Ved at finde hestene med PPID tidligt i sygdomsforløbet, kan man nemmere bremse udviklingen af sygdommen. Selvom der ikke findes nogen behandling, som kurerer hesten, kan man med den rette medicin og pasning give hesten et godt og velfungerende liv.

Laboratorieanalysen er gratis

Boehringer Ingelheim har i mange år tilbudt værdikuponer til gratis laboratorietests til analyse af ACTH, det hormon, der måles for at diagnosticere PPID. I år kan du igen få laboratorieanalysen gratis ved at printe værdikuponen ud og give det til din dyrlæge, når hun eller han undersøger din hest.
Læs mere om den gratis ACTH-voucher HER
Kilde: langthesteliv.dk