Spring- og dressurheste udtaget til Unghestechampionat
Dansk Varmblods Egnethedstester er vel overstået. Forbundets regioner har været vært for afviklingen i springning og/eller dressur med Johnny Hansen og Bo K. Møller som gennemgående dommere i springning. I dressur var Dennis Fisker gennemgående dommer sammen med Bjarne Nielsen, Birthe Lyder Nielsen og Susanne Baarup.
Dansk Varmblod afviklede sin først egnethedstest i 1982. Navnet på testen stammer fra formålsparagraffen: Formålet er at afprøve hesten i springning eller dressur, for herved at undersøge dens egnethed og kvalitet i pågældende disciplin.
Testen er åben for 4-årige heste, registreret i Dansk Varmblod. Det betyder, at testen er åben for hopper, vallakker og hingste, der ikke har avlsgodkendelse på tilmedlingstidspunktet. Hingste, der er godkendt til afprøvning kan deltage i Egnethedstesten udenfor konkurrence, da resultaterne fra deltagelse i Egnethedstesten og Unghestechampionatet kan indgå som et led i deres afprøvning.
Bedømmelsen i praksis
Springhestene bedømmes i springning med rytter på en bane. Dommerne giver karakterer for: teknik, galop, ridelighed og kapacitet.
Dressurhestene bedømmes i gangarter med rytter og rider på dommerens anvisninger. Dommerne giver karakterer for: skridt, trav, galop, ridelighed og kapacitet. Dommernes karakterer følges af en kommentering.
Hvem kommer i finalen?
Resultaterne ved Egnethedstesten kan kvalificere hesten til finaledeltagelse ved Dansk Varmblods Unghestechampionat for 5-årige heste (marts 2022). Unghestechampionatet afvikles under Dansk Varmblods hingstekåring i marts. Her bedømmes hestene på ny, og desuden rides de og bedømmes af en testrytter.
Der udtages 1 hest pr. 15 startende heste på hver plads. I dressur suppleres op til 50 heste efter points på landsplan. I springning suppleres op til 40 heste efter points på landsplan.
Global Connect vinder på landsplan
Den højest scorende hest i dressur på landsplan er Global Connect e. Grand Galaxy Win/Blue Hors Don Schufro (opdr. Tina og Henrik Blixenkrone). Hesten er ejet af Helgstrand Dressage og blev redet til sejr af Eric Guardia. Dommerne gav parret 10 for kapacitet, og totalt opnåede de 930 point af 1000 mulige.
Der var også et 10-tal til Hesselhøj Double Up e. Hesselhøj Donkey Boy/Tailormade Lancelot) (opdr. Hesselhøj) redet af Anders Hoeck – 10-tallet faldt i skridt, og de opnåede i alt 920 points.
Den delte 3. plads gik til Allan Grøn og Søbakkehus Maude e. Hesselhøj Donkey Boy/Wilkens (opdr. Agnete Holmsted), de fik 900 points.
Anders Hoeck kom også ind på 3. pladsen, og igen med et 10-tal for skridt til Lohmanns Sagoson e. Blue Hors st. Schufro/Blue Hors Zack (opdr. Bent og Ole Olesen).
Det fjerde og sidste 10-tal blev givet for trav til Selina Solberg og Atterupgaards Delahaye e. Foundation/ Bon Bravour (opdr. Atterupgaard). De sluttede på 3. pladsen.
Bjarne Nielsen fortæller om sit indtryk: ”Der har virkelig været god kvalitet på hestene. Det holder i hvert fald niveau, om ikke stigende. Karaktererne viser også, at der virkelig har været gode heste til start. Med 164 startende heste er det ikke overvældende, men kvaliteten er der,” understreger Bjarne.
Fi Fi Ask vinder i springning
Championatsvinder Fi Fi Ask e. Ci Ci Senjor Ask/Favorit Ask (opdr. Stutteri Ask) redet af Karen Møller Rohde sejrede ved Egnethedstesten i Ikast, og opnåede den højeste score på landsplan med 837 points.
Fi Fi Ask er trukket på hoppen Fendi Ask, der selv vandt DRF’s championatsfinaler tre år i træk. Se et interview med Karen Møller Rohde, som fortæller om Fendi Ask: Video: Fendi Ask – En helt unik hoppe – Zibrasport Equest
Fendi Ask er datter af Feline Ask, der er en af de mest betydningsfulde avlshopper på Stutteri Ask. Vi tegnede et portræt af den betydningsfulde avlshoppe: Ikoniske avlshopper: Feline Ask – Zibrasport Eques,
Johnny Hansen var gennemgående dommer, og han fortæller: ”Kvaliteten er god, og der er faktisk nogle, som er rigtig gode! Der, hvor det har haltet lidt, er på rideligheden.
Johnny Hansen forklarer, at dommerne har bemærket, at de heste, som har gået DRF-championater, har haft lettere ved at løse opgaven.
”Som noget nyt kan hestene deltage i to egnethedstester i år. Det benyttede Sandra Enemark sig bl.a. af. Hendes hest SP.Charimo var meget spændt i Ikast og viste ikke det, der er i den.”
SP. Charimo e. Chaman/Clarimo (opdr. Martin B. Poulsen ApS) sluttede i den sidste tredjedel med 6,5 i ridelighed. Sandra Enemark startede igen i Vallensbæk, hvor de blev nr. to med 8 i ridelighed.
”Rideligheden er altafgørende. Er det ikke på plads, kan hestene ikke bruge sig rigtigt, vise en god teknik, og lader de sig ikke ride, kan de ikke vise en god galop. Vi ser efter de gode momenter på de 4-årige heste,” understreger Johnny. Han glæder sig over, at der ca. har været 25 flere springheste til start i Egnethedstesterne i år sammenlignet med de senere år.
Maigaards Shakilou e. Balou du Rouet/Carpaccio (opdr. Maigaard Rander ApS) redet af Mathilde Lind Skjøtt kom ind på andenpladsen, som hun delte med Adam Olsen Solbakkens Fun Forever e. Favorit Ask/Cannavaros (opdr. Solbakkegaard) og Thomas Velin på Grimble e. Grim st. Clair/Landos (opdr. Mia Kransager og Claus Skov).
Se resultatet af Egnethedstesterne i springning og dressur HER