Studie: Opbyg hestens elektrolytdepoter før arbejde og transport
Heste mister så mange elektrolytter gennem deres sved – selv når du ikke ser dem svede – at de risikerer at trække elektrolytter fra muskelceller for at erstatte det tabte. Heldigvis ser det ud til, at man ved at “forbygge” med elektrolytter kan beskytte hestene mod sådanne tab, siger et hold af canadiske forskere.
Heste mister store mængder natrium, kalium og klorid, såvel som mindre mængder magnesium og calcium, gennem deres sved. I modsætning til menneskesved inkluderer hestesved større mængder af disse elektrolytter, end hvad der findes i blodet. Det betyder, at for at skabe denne relativt koncentrerede sved, skal hestes kroppe trække betydelige mængder ioner ud af blodet. For at forhindre, at de løber tør, dykker hestene ned i de cellulære reserver i skeletmuskulaturen og andet blødt væv, lyder det fra forsker Michael Lindinger, PhD, formand for The Nutraceutical Alliance, i Burlington, Ontario.
Sporing af fremhævede elektrolytter
I en række undersøgelser har Lindinger og hans team fulgt radioaktive elektrolytters veje gennem hestenes kroppe for at se deres rejser fra det tidspunkt, hvor opløsningen kommer ind i maven. De lave mængder af radioaktive grundstoffer er ikke skadelige for hesten, men de fungerer som en markør, der gør det muligt for forskerne at følge de stier, elektrolytterne tager gennem kroppen.
I deres seneste undersøgelse arbejdede holdet med fire hopper ejet af University of Guelph i alderen fra 5 til 12 år, inklusiv en fuldblodshest, en varmblodshest og to heste af blandede racer. De trænede hestene til at arbejde på et løbebånd.
Cirka tre timer efter deres morgenmåltid fik hestene et radioaktivt stof, der gjorde det muligt for forskere at måle væske omkring muskelceller. En time derefter modtog de enten vand eller en elektrolytopløsning indeholdende radioaktivt natrium og/eller radioaktivt kalium i en af tre mængder: 1 liter, 3 liter eller 8 liter (1/4, 3/4, eller 2 gallons, henholdsvis). En time senere arbejdede hestene på det indendørs løbebånd, foran en blæser, til omkring 50 % af deres fulde kapacitet – bestemt ud af deres respiratoriske iltoptagelse og hjertefrekvens. Alle hestene fik alle behandlingerne med en pause på to til tre uger imellem.
Tilskud betød mindre væske- og elektrolyttab
Forskerne fandt ud af, at når hestene fik elektrolyttilskud før træning, mistede de mindre væske og færre elektrolytter under træning og restitution sammenlignet med, når de blot fik vand før træning.
Hestene fortsatte med at svede med regelmæssige hastigheder – målt via svedopsamlingsbånd – og analyser viste, at sveden inkluderede høje niveauer af elektrolyt ioner. På trods af disse tab var tilskud af elektrolyt før træning forbundet med god genopfyldning af ionerne i og omkring muskelcellerne inden for to timer efter tilskud. De supplerede heste kunne arbejde betydeligt længere på løbebåndet end dem, der fik vand alene.
Resultaterne indikerer, at det at give et afbalanceret elektrolyttilskud før træning eller rejse kan hjælpe med at opretholde væske- og ionbalancen i hele kroppen og samtidig understøtte muskelfunktionen på trods af intens svedtendens, siger Lindinger.
Sved sker – selv når hårlaget er tørt
Folk er ikke altid klar over, hvor meget deres heste sveder – primært fordi sveden fordamper næsten lige så hurtigt, som den kommer ud af huden. Fordi hestens kropsvarme udvindes ved at bruge denne energi til at fordampe svedvæsken, undervurderer ejere og ryttere ofte mængden af væske og elektrolytter, som heste mister.
Læs også: Elektrolytter – hvorfor, hvordan og hvornår
“Folk undervurderer groft, hvor meget sveden en hest udsættes for,” siger Lindinger til The Horse. ”Så selv når vi ikke bemærker, at der er sved, der forlader hesten eller drypper af hestens hud, taber hesten stadig en enorm mængde væske. Hesten kan tabe omkring 5 liter (1 1/4 gallons) væske i timen, inklusive 4 liter fra huden og en anden liter fra luftvejene, og det ville vi ikke engang bemærke.”
At se sved dryppe af en hest betyder ikke, at kølesystemet fungerer bedre, tilføjer han. “Høje kropstemperaturer som følge af træning, varmeeksponering og transport resulterer i meget høje svedhastigheder, der kan overstige fordampningshastigheden, og det er fordampningen af sved, der giver den kølende effekt,” forklarede han. ”Sveden, der drypper af hesten, giver desværre ikke en kølende effekt, og sveden går tabt for ingenting. Sveden ender bare med at blive produceret i overskud.”
Vand er ikke nok: Hvorfor ioner betyder noget
Vand alene er ikke tilstrækkeligt til at rehydrere heste ordentligt, lyder det fra forskeren. Mens heste kan få elektrolytter fra deres omgivelser (foder og strå), har sportsheste brug for yderligere tilskud. Fordi de taber flere elektrolytter i deres sved, end mennesker gør, er det endnu vigtigere, at sikre sig at heste får den elektrolytbalance, de har brug for.
Selvom elektrolyttilskud efter fysisk anstrengelse kan være nyttigt, afslører undersøgelsen, at tilføjede elektrolytter forud for intens svedtendens kan opveje elektrolyttab i det bløde væv, hvilket fører til bedre sundhed og ydeevne.
Mange heste kan ikke lide smagen af elektrolyt-suppleret vand, men de kan tilpasse sig det, tilføjer Lindinger. Ved langsomt at introducere elektrolytter i lave doser og opbygge over tid – uden for højintensive træningsperioder – kan heste lære at drikke opløsningerne før træning og rejser.
Studiet, “Preloading large volume oral electrolytes: tracing fluid and ion fluxes in horses during rest, exercise and recovery,” blev publiseret i the Journal of Physiology i august 2021.
Kilde: The Horse