Skip to main content

Kunstværk til minde om hestene i 1. verdenskrig

Tre hesteskulpturer i fuld størrelse, til minde om de mange heste der aldrig vendte hjem fra 1. verdenskrigs rædsler, kan nu ses i Wokingham, England.
| admin

Tidligere garnison og hestehospital

Værket, der har titlen Icarus, Sportshest hoppe og ungdyr (Icarus, Sports Horse Mare and Youngster), blev tilbage i 2018 bestilt af bygherren Crest Nicholson, der bygger på det historiske område. De tre skulpturer står nu (eller løber) på Aborfield Green  i Wokingham, og kunstværkets overordnede funktion er at sætte fokus på pladsens vigtige historie. Her lå nemlig et hestehospital og en garnison (Arborfield Garison), der behandlede syge og sårede heste samt forberedte og videregav heste til militæret fra 1904.

Hesteskulpturerne, der nu løber frit på den grønne plads, er skabt af den engelske kunstner Amy Goodman, og er et vemodigt et mindesmærke om de 100.000 heste, der menes at have været igennem garnisonen mellem første og anden verdenskrig.

Et indslag fra afsløringen af kunstværket

Fortid, nutid og fremtid

Kunstneren Amy Goodman begyndte at arbejde på de tre skulpturer i 2018 (det år der markerede 100 året for afslutningen på 1. verdenskrig), og efter Covid-forsinkelser blev de afsløret den 11. juni 2021 ved en særlig ceremoni på Arborfield Green.

Kunstneren ønskede, at værket skulle være så historisk korrekt som muligt, og baserede en af skulpturerne på en Cleveland Bay hingst, kun fem minutter fra hendes studie. Hingsten stod model til den stejlende koldblodshest Icarus, der har fået manen barberet af og kort hale, præcis som de heste der trak ammunition til og fra frontlinjen havde. Ydermere er Icarus også brændemærket på bagparten, og inskriptionen 1918 er graveret på hovene som et minde om hestens historie og baggrund som troppernes uundværlige arbejdshest.

Sportshesten hoppe er en henvisning til ridesporten i dag, hvor heste er højtelsket værdsat af ryttere i hele verden, og unghesten binder det hele sammen som håbet for fremtiden. Værket samler altså fortid, nutid og fremtid – den formation de tre heste løber i.

”Jeg ønskede at fange liv og bevægelse i hestene, så jeg modellerede leret intuitivt med hurtige bevægelser og tekstur, og skulpturerne blev færdiggjort med jern-rust patina, der fremstår exceptionelt levende, og som vil komplimentere de smukke grønne omgivelser,” siger Amy blandt andet om sit værk.

Amy Goodman fortæller om tankerne bag værket

Filmen War Horse skabte interesse for heste i krig

Det var den populære Spielberg film War Horse fra 2011, der for alvor gjorde folk opmærksomme på, hvad hestene betød under 1. verdenskrig. Det er derfor ikke overraskende, at der har været stor interesse for Arborfield Garnisonens tilbageværende stalde de seneste år.


Det menes, at omkring en million engelske heste tjente i 1. verdenskrig og kun 10% vendte hjem igen. Mange af de heste, der blev såret og kom til skade i krigen, blev netop behandlet på hestehospitalet ved Arborfield, som i dag er Arborfield Green. Nogle af staldene kan stadig ses på stedet.

De tre heste i på det grønne område, dronebilleder

8 millioner heste, muldyr og æsler mistede livet i 1. verdenskrig

I perioden 1914 – 1918 tog det engelske militær en million heste med i krig. Hestene blev til at starte med hentet fra farme og landejendomme og kastet ind i krigens grusomheder. Senere hen blev der rekvireret heste fra Amerika samt lande som New Zealand, Sydafrika, Indien, Spainen og Portugal. De tungere heste blev brugt til at transportere ammunition, føde og våben til frontlinjen og var uundværlige for tropperne, de lettere heste blev optaget i kavaleriet.

Hestene var udsat for utallige farer. Sult var et kæmpe stort problem i sig selv, og erstatningsfoder med bl.a. savsmuld blev forsøgt. Herudover var der, bortset fra egentlige kamphandlinger, også udmattelse, sygdomme, bundløst mudder og granathuller.
Det estimeres, at ialt døde omkring 8 mio. heste, muldyr og æsler i 1. verdenskrig.

Nedenfor er en dokumentar om hestene i 1. verdenskrig. Det er en barsk fortælling, men et vigtigt vidnesbyrd om hestenes rolle i menneskets krige.

Dokumentar om hestene i 1. verdenskrig

Kilder:
Wokingham today
Horse and hound
National Army Museum