Hvad får hestens hov til at vokse?
Et gammelt ordsprog siger: ingen hov, ingen hest. Dette er er fortsat gældende, for fungerer hoven ikke, som den skal, vil det påvirke hestens generelle sundhed og præstation.
Hvordan vokser hestens hov?
Hestens hov vokser i gennemsnit 10 mm om måneden. Fortil i hoven i tåstykket tager det under normale omstændigheder mellem 9 og 12 måneder for hoven at vokse hele vejen ned. I dragterne tager det imidlertid kun 4 til 5 måneder for hoven at vokse fra kronranden til enden af hoven.
Dette betyder, at hoven og dermed hornvæggen i dragterne, er betydeligt yngre end hornet i tåen. Dette yngre horn er mere elastisk og indeholder mere vand.
Hos yngre heste vokser hoven betydeligt hurtigere end hos voksne heste. Hos diende føl vokser hoven i reglen omkring 15 mm om måneden, mens hoven hos en åring vokser ca. 12 mm om måneden.
Hvad påvirker hovens vækst?
Udover alderen er der dog en række andre faktorer som påvirker hovens vækstrate.
Temperaturen: Hoven vokser langsommere om vinteren, når det er koldt i forhold til om sommeren.
Fugtighed i hestens omgivelser: Er omgivelserne meget tørre vokser hoven langsommere end hvis det er fugtigt.
Arv: Nogle hesteracer har fra naturens side bedre hornkvalitet end andre. Som eksempel på hesteracer med god hovkvalitet kan nævnes Araberen og mange ponyracer. Dårlig hovkvalitet ses især hos racer som f.eks. fuldblod.
Sygdom og feber: Ved sygdomme, især dem der giver feber, vil hovvæksten nedsættes. Typisk kan man se ringe på hornvæggen flere måneder senere.
Beskadigelse af kronranden: Beskadiges kronranden, hvor hoven vokser fra, vil betyde, at væksten nedsættes eller eventuelt bliver hornet af dårlig kvalitet.
Ved ensidige haltheder: Hvis hesten er meget halt på et ben, vil den lægge det meste af vægten over på det raske ben. Hoven på det raske ben vil derfor vokse langsommere og der kan også komme en unormal hovform på det raske ben.
Motion: Bliver hesten trænet, vil dens stofskifte øges. Dette vil også medføre, at hovvæksten øges.
Ernæring: Dette er et meget vigtigt punkt. Der er flere forskellige vitaminer og mineraler, samt andre næringsstoffer i foderet som har betydning for hovens vækst. Mangler et eller flere af disse stoffer i den optimale mængde og kvalitet vil hoven vokse langsommere og det producerede horn vil være af ringe kvalitet.
Sådan fodrer du hestens hove
Generelt vil underfodring af heste, med hensyn til både kalorier og alle andre næringsstoffer have en negativ indflydelse på hov væksten.
Undersøgelse viser: Nyligt fravænnede føl som kun får en tredjedel af deres foderbehov dækket har en hovvækst som er en tredjedel langsommere end føl, som modtager en passende mængde foder. Hovens elasticitet og styrke bliver dog ikke påvirket af den nedsatte fodermængde.
For lidt protein i foderet vil give nedsat hov vækst, men også horn af dårlig kvalitet, som giver kløfter og sprækker i hoven. Dette er dog sjældent et problem, måske lige med undtagelse af unge heste, der vokser og hopper som dier et føl, samtidig med at de udelukkende lever af græs eller hø af dårlig kvalitet uden nogen form for tilskud.
Calcium, fosfor og ikke mindst forholdet mellem calcium og fosfor har stor betydning for hovenes vækst. Når dette bliver et problem, er det i reglen fordi der er for meget fosfor i foderet. Et foder som hovedsageligt består af korn og skaller, med relativt lidt hø kan give calciummangel. Her kan lucerne hjælpe, da dette er rigt på calcium.
Biotin er hov vitaminet par excellence. Det er et B vitamin og man kender stadig ikke den eksakte mekaniske hvorved en stor del heste reagerer positivt med hensyn til hov vækst og hornkvalitet, når de får et tilskud af biotin. De fleste undersøgelser viser gavnlig effekt af biotintilskud til heste med dårlige hove. Enkelte undersøgelser viser dog ingen positive effekter. Normalt regnes der med at der skal et tilskud på minimum 25 mg Biotin til dagligt for at have en gavnlig effekt på hovene. Tilskuddet skal desuden give i en periode på mindst 6 – 12 måneder.
Aminosyrer og her især methionin og cystein med deres indhold af svovl anses som essentielle i produktionen af det keratin som indgår i hovene. Alene har disse aminosyre sandsynligvis ingen effekt på hovene, men i kombination med biotin er der en positiv synergetisk effekt. Derfor findes aminosyrene ofte i biotintilskud.
Zink, et sporstof er vigtig for kroppens anvendelse af aminosyre med svovlindhold. Er der for lidt zink vil væksten nedsættes. Optagelsen af zink fra foderet er nøje korreleret med optagelsen af kobber. Begge mineraler skal således være til stede i det optimale forhold (fra 3:1 til 5:1, zink til kobber), for at virke optimalt. Alene har zink sandsynligvis ingen effekt, men i kombination med kobber, biotin og aminosyrer er der en positiv effekt på hestens hov.
Er du i tvivl om din hest får den rette mængde foder og en god fodersammensætning kan du få lavet en foderplan hos de fleste foderproducenter, og så vil man også kunne søge rådgivning hos dyrlægen.