Skip to main content

5 tips til at forbedre den øgede trav

Hvordan lærer du hesten at lave øgninger, og hvordan forbedrer du øgningerne når hesten har forstået øvelsen?
| admin

Øgningen er en rigtig god øvelse, også selvom du ikke har nogen intentioner om at skulle ud og starte dressurstævner.

Start med traven

Før du begynde at øge tempoet i galop, bør du træne øgninger i trav.

Hvad end din hest er grøn og måske ung og kun i den spæde begyndelse af sin uddannelse når det kommer til øgninger, eller den er mere erfaren men har brug for at forbedre sine øgninger, kan disse 5 tips hjælpe dig til at forbedre dem.

1. Prøv udenfor

Når du introducerer øvelsen for din hest, kan det godt være pladskrævende at få den til at øge sin trav. Ved at flytte træningen udenfor, f.eks til en tur i skoven eller ud på en mark, giver du hesten plads nok til at forstå og udføre øgningen, uden at du behøver at korte tempoet i hjørnet og på kortsiden.

2. Stop når hesten mister balancen

Du får måske n ogle virkelig hurtige skridt, men hvis du føler at hesten pludselig skynder sig afsted, bliver ujævn i sin bevægelse eller måske prøver at springe an i galop, har du mistet balancen i den øgede trav.

Hvis du føler at du begynder at miste balancen, tag en halvparade, rid en lille cirkel og bed så igen om de øgede travtrin.

Læs også: Så mange repetitioner tager det for en hest at lære en ny øvelse

3. Gå efter større skridt, ikke hurtigere skridt

Det kan være svært at mærke forskellen på større skridt, og hurtigere skridt.

Prøv at forestille dig at du går op ad en trappe. Hvis du går op ad trappen, og tager et skridt ad gangen, er det arbejdstrav. Hvis du tager to skridt ad gangen er det øget trav. Dine skridt er større og længere, men du løber ikke forhastet op ad trappen.

4. Kort traven inden øgningen

Før du beder hesten om at øge traven er det vigtigt at aktivere hestens bagpart, og flytte vægten tilbage.

Hvis du ønsker at lave en øgning ned ad langsiden eller på diagonalen, er det en god idé at korte traven på kortsiden og ud af hjørnet, inden du beder om øgningen. Du skal tænke på at bevare energien og gøre klar til at udlede denne i øgningen.

5. Travbomme som hjælpemiddel

Travbommene kan hjælpe dig med at forbedre affjedringen i traven og kan også hjælpe med at regulere rytmen. For at få succes med travbomme, skal du alliere dig med en person, der kan stå på jorden. Start med at bommene ligger med en komfortabel afstand for dig og din hest, og trav over dem et par gange i letridning. Dette vil hjælpe din hest til at slappe af og løfte ryggen og bommene.

Få din hjælper til gradvist at øge afstanden mellem bommene, indtil travttrinene er tydeligt længere. Det er vigtigt at du samtidig giver hjælpen til øget trav, så din hest vil forstå signalet og snart vil være i stand til at udføre øgningen uden hjælp fra bommene.

Kilde: FEI