Skip to main content

26 hingste skal i skole i 35 dage – og så til eksamen

I dag mandag indsyner Dansk Varmblod 26 unghingste til afprøvning med afsluttende eksamen på Tørring Ridecenter.
| admin

Ialt 26 unghingste er tilmeldt Dansk Varmblods 35-dages test på Tørring Ridecenter. De unge hingste skal gennem en god måneds arbejde forud for eksamen, som er afgørende for, om de kan blive endelig kåret i forbundet, eller de må “gå om” og deltage i endnu en afprøvning før de får adgang til hopperne.

Inden hingstene skal påbegynde afprøvningen bliver de “indsynet”. I praksis betyder det, at træningsleder for afprøvningen Torben Frandsen og en dyrlæge, oftest forbundets tilknyttede dyrlænge Hans Schougaard undersøger og noteret evt. skrammer og sår, samt kommer med evt. bemærkninger til hestens beslag. Hingstene bliver mønstret for hånd i skridt og trav, inden de går ind i stalden igen og bliver sadlet op.

Hvordan er temperament og ridelighed?

Herefter bliver hingstene redet af deres daglige rytter for dyrlægen og træningslederen. Det sker for at vurdere, om hingstene er samarbejdsvillige og ridelige, og at de kommer i en passende form til afprøvningen. Er alt, som det skal være, er hingsten indsynet og klar til afprøvning.

Undervejs i forløbet bliver hingstene vurderet ved en midtvejsvurdering, hvor testrytter Allan Grøn og Allan Bilgrav vurderer hingstenes opførsel og formåen i hhv. dressur og springning. Den afsluttende eksamen, som er åben for publikum sker søndag den 27. november.

Disciplinopdelte hingste

Dansk Varmblods avl er opdelt i disciplinerne dressur og springning. Hingstene har som hovedregel fået adgang til afprøvningen ved hingstekåringen i Herning samme år, men det er også tilladt at møde med unghingste til afprøvning, selvom de ikke har været bedømt af kåringskommissionen først. Ved denne afprøvning er alle 9 springhingste godkendte inden afprøvningen.

For dressurhingstene gælder, at 11 3- og en 4-års hingst er godkendt til afprøvning, mens Helgstrand Dressage møder med fem 3-års og en 4-års hingst, som ikke er godkendt på forhånd.

Se katalog til indsyningen: indsyningskatalog 2022 (varmblod.dk)