Skip to main content

Berømte heste: Traveller

General Robert E. Lee blev kendt under den Amerikanske Borgerkrig (1861-1865) og er i dag en af de mest lovpriste generaler i USA’s historie. Robert E. Lee havde en hest, en helt særlig hest, ved navn Traveller, og Traveller er i dag næsten lige så berømt som sin rytter.
| admin

Traveller blev født langt fra den blodige slagmark og var ud af fornemt blod. Hans far Grey Eagle var kendt både som en hurtig galophest og som far til flere vindende afkom. Allerede som plag skilte den grå Traveller sig ud, den gang bar han navnet Jeff Davis, og blev præmieret på flere shows. I 1862 blev Traveller erhvervet til hæren, og han viste sig at være en hurtig og modig hest med stor udholdenhed og gå-lyst.

Det var da også det, der gjorde indtryk på General Robert E. Lee, der så den elegante grå hest og overtog ejerskabet i 1862. Lee omdøbte hesten til Traveller på grund af den hurtige og lette måde Traveller skridtede på. Et dybt bånd blev omgående skabt mellem Generalen og hans hest, og Traveller bar sin rytter sikkert gennem mange slag og over store distancer.

Efter Borgerkrigen fulgte Traveller med General Lee til Washington College i Virginia, hvor hesten mødte stor beundring fra både veteraner og studerende. Faktisk mistede han mange hår fra både man og hale til den beundrende skare, og på et tidspunkt var det så grelt, at General Lee skrev til sin datter, at Traveller efterhånden lignede en plukket høne.

I 1870 døde General Lee og Traveller var med i begravelsesoptoget. Ikke længe efter blev Traveller dog syg og måtte aflives. Oprindeligt blev Traveller begravet ved universitetet, men på et tidspunkt blev han gravet op af ukendte personer, og hans knogler blev udstillet i Rochester, New York i 1875/76. Senere kom Travellers knogler tilbage til universitetet, der efter Lees død, var omdøbt til Washington and Lee College. Skelettet fik dog ikke lov at være i fred, da studerende blev ved at ridse deres navne i knoglerne for Held og lykke.

Endelig, i 1971 blev Travellers rester begravet i en trækiste ved siden af Lee Chapel på universitet – kun få meter væk fra hvor General Lee var stedt til hvile. I dag er graven markeret med en mindeplade over en af de mest berømte figurer fra den Amerikanske Borgerkrig.

Du kan læse om Travellers oplevelser i Den Amerikanske Borgerkrig i romanen Traveller skrevet af Richard Adams.