Skip to main content

Berømte heste: Trigger

Den smukke og iøjnefaldende palomino Trigger var kendt som den klogeste hest på det store lærred. Hans berømmelse og popularitet overgik mange skuespilleres, og han opnåede at blive både filmstjerne og TV-stjerne og så havde han et langt liv sammen med hans ejer, rytter og co-star, Roy Rogers.
| admin

Trigger blev født i starten af 1930’erne i Californien. Hans rigtige navn var Golden Cloud, og hans far var fuldblod, mens hans mor var en koldblodshoppe. Som tre-årig blev Trigger solgt til en stald i Californien, der trænede heste til film og underholdning. Triggers første filmrolle var som hest for Lady Marian (Olivia de Havilland) i Robin Hoods eventyr (1938). Samme år fik den unge syngende cowboy, Roy Rogers, sin første hovedrolle i en film. En cowboy skal have en hest, og flere heste blev præsenteret for den unge Roy, men da han satte sig i Triggers sadel, var der en omgående kemi mellem de to. Det var under optagelserne til filmen (Under Western Stars), at en skuespiller foreslog navnet Trigger til palominoen, fordi den var så kvik og hurtig til at lære tricks.

Da filmen havde premiere, blev den en forholdsvis stor succes, og Roy opdagede hurtigt, at nok var han populær – men det var Trigger også. Efter én film havde hesten allerede en stor fanskare, og Roy gjorde det eneste rigtige. Han købte Trigger – selv om beløbet den gang var astronomisk for en ung skuespiller. Det skulle senere vise sig at være den bedste investering Roy nogensinde gjorde.

Trigger var med i alle Roys film (88 i alt) samt alle 100 episoder af the Roy Rogers show på fjernsynet fra 1951 til 1957.

Igennem sin karriere fortryllede Trigger sit publikum med sin skønhed og sin intelligens, mens han udførte en lang række tricks som blandt andet at binde reb op og skyde med pistol. Trigger blev pensioneret fra showbusiness i 1957, da Roy Rogers stoppede med at lave Roy Rogers show. Efterfølgende nød Trigger sit otium, indtil han døde i 1965.

Trigger var elsket af hele Amerika, og efter hans død blev han udstoppet – stejlende og fuldt opsadlet. Heste og cowboyfans kunne derefter komme helt tæt på den berømte hest på Roy Rogers-Dale Evans Museet. I 2010 blev museet dog lukket, og alle genstande blev solgt på følelsesladet auktion. Trigger blev solgt for 266.500 dollars til en TV-station i Nebraska.

Se videoklip med Trigger og Roy Rogers