Skip to main content

Døjer din hest med øjenproblemer?

Heste har store øjne – hvilket kan føre til store problemer. Lær, hvordan du genkender almindelige tegn på øjenskader, og hvad du skal gøre ved dem.
| admin

Er din hests øjne hævede, skelende eller løber de i vand, så er det tegn på, at et eller andet ikke er, som det burde være.

Hestens øjne kan give os fingerpeg om dens humør og sundhedstilstand. Er den opmærksom og engageret eller træt? Tryg eller stresset? Øjnene tiltrækker desværre også mere uvelkomne opmærksomhed fra trægrene, skarpe genstande, støv, sand og insekter.

”Øjenskader repræsenterer så meget som 10 % af de nødopkald, som hestedyrlæger modtager, siger Ann Dwyer, dyrlæge ved Genesee Valley Equine Clinic i Scottsville, New York.

Når en hest viser tegn på øjenskade – om det er tårer, blødninger eller besvær ved at åbne øjnene lige meget – så skal du kontakte dyrlægen med det samme.

”Man skal ikke spøge med øjneskader. Den klogeste fremgangsmåde er at ringe til din dyrlæge med det samme,” siger Caryn Plummer, assisterende professor ved University of Florida i Gainesville.

Gængse tegn på øjenskader

Heste kan på en række forskellige måder vise os, at de har skadet et øje. I ekstreme tilfælde kan en hest have en alvorlig traumatisk skade på siden af ​​sit ansigt, hvilket har beskadiget øjet såvel som knoglerne omkring det.

Hævelsen, blødning og deformation vil være ret indlysende, siger Dominic Alexander, direktør for Belmont Farm & Equine Vets.

Det kan også være så subtilt, at en øjenskade kan kun opdages ved, at hesten øjenvippehøjde adskiller sig, siger Dwyer. Eller hesten viser afsky for skarpt lys fra en mobiltelefons lommelygte.

Mellem disse to yderpunkter finder man hestene med øjne, der løber i vand eller med udflåd.

“I et sundt øje vil øjenlågene være pæne og åbne, hornhinden (det ydre lag af øjet) vil glinse, og der vil ikke være nogen tårer,” siger Dominic og tilføjer, at pupillerne vil være lige store, hvis de bliver udsat for den samme mængde lys; betændte øjne vil have indsnævrede pupiller.

Ved et skadet øje kan sclera (det hvide i øjet) være rødt, fastslår Dwyer. Den normalt gennemsigtige hornhinde kan også ændre farve, blive rød, brun, blå eller endda gul.

Et andet muligt tegn på et øjenproblem er næseblod, tilføjer Dwyer.

“Dette kan indikere et traume i bihulerne.

I sjældne tilfælde, såsom ved grøn stær (øget tryk i øjet på grund af betændelse), kan trykket bygge sig så meget op i øjet, at selve øjet ser større ud, fortæller Plummer.

Hvad kan du gøre?

Det er sikkert og vist, at enhver øjenskade kræver øjeblikkelig dyrlægehjælp.

”Jeg kan ikke huske, hvor mange gange jeg har været nødt til at håndtere sager, hvor hesten allerede var blevet behandlet af ejeren med en salve, der viste sig at være helt forkert,” husker Plummer.

For eksempel kan en øjensalve, der indeholder steroider, være meget nyttig i nogle tilfælde, men katastrofal i andre, hvilket får øjet til at “smelte” – det betyder, at et sår bliver meget dybere, som så kan ende med at skade ​​hornhindens overflade.

“Det er virkelig farligt at bruge de forkerte salver og medikamenter i disse tilfælde,” siger hun.

Dyrlægen kan tjekke hestens øjne Foto: Canva

Selv erfarne heste-ejere bør undgå hjemmebehandlinger, når det drejer sig om øjenskader, især fordi det er så svært at vide præcis, hvad problemet skyldes.

“Man har ikke færdigheder eller udstyr til at se, hvad der sker inde i øjet,” forklarer Dwyer.

“Øjenundersøgelse kræver veterinærfærdigheder såvel som de helt rigtige værktøjer.”

Heste lader dig sjældent behandle et smertefuldt øje alligevel, tilføjer hun.

“De har meget stærke muskler i deres øjenlåg og vil bare ikke tillade inspektion af øjet uden hjælp fra beroligende midler.”

En ting, ejere kan gøre, er at tage billeder af hestens øjne, være omhyggelig med at sætte kameraets fokus på selve øjet og sende dem til dyrlægen, fortæller Alexander.

“Dette kan være nyttigt og hjælper også med at overvåge udviklingen i øjet før og efter behandling.”

Læs hele artiklen her