Skip to main content

Gamacher, bandager, klokker – hvad er det rigtige for din hest?

Uanset om det drejer sig om det rette foder eller en speciel behandling, så gør ryttere alt for at forlænge deres hests liv og karriere. Og det er ikke anderledes, når det handler om beskyttelse af hestens ben.
| admin

Hvad enten du bruger din hest til polo, voltigering, dressur eller noget helt fjerde, så vil du helt sikkert gøre alt, hvad du kan for, at den undgår skader.

Uanset hvilken disciplin du dyrker, så er der altid en risiko for, at din hest kan komme galt af sted med sine ben. Men heldigvis kan du minimere risikoen ved at bruge passende beskyttelse – såsom gamacher eller bandager.

Hvis de er tilpasset og bruges korrekt, så kan de hjælpe med at beskytte mod utilsigtede stød og skrammer.

Det kan også være, at din hest slet ikke har behov for ekstra beskyttelse. Du kender din hest bedst.

Typer af gamacher og bandager

Men hvilken slags beskyttelse er den rette? Det kommer fuldstændig an på, hvilken disciplin I dyrker – samt hvilke behov din hest har.

Overordnet set findes der to former for benbeskyttelse – bandager og gamacher.

Men derfra bliver det en smule mere kompliceret, for der findes et hav af forskellige gamacher og bandager. 

Gamacher

Gamacher har virkelig vundet indpas hos rytterne de seneste år af flere grunde. De er hurtige og nemme at tage på og af, og så findes der et bredt udvalg.

 • Strygegamacher bliver brugt som beskyttelse fra slag fra hoven fra det modsatte ben. De laves både til for- og bagben.
 • Springgamacher (Front) bliver brugt på forbenene, og de er oftest åben i fronten. De bruges typisk, når man springer, hvis hesten uheldigvis rammer bommene – men senerne er stadig beskyttet.
Emil Hallundbæks hest med springgamacher for og bag Foto: Zibrasport Equest
 • Springgamacher (Bag) bliver brugt på bagbenene. De kan både været åben i fronten eller lavet på samme måde som strygegamacherne.
 • Beskyttelsesklokker er beregnet til hesten, der har tendens til at træde op i koden/hoven med bagbenet. Disse reducerer risikoen skrammer og sår, og de kan nogle gange hjælpe afhjælpe, at hesten mister en sko.
 • Boots”/hovstøvle minder om vores egen sko ved, fordi de beskytter hoven. Vær opmærksom på at bruge en tilpasset boot.

Husk at tjekke, hvilke slags gamacher og klokker, du må bruge i konkurrencer.

Bandager

For nogle ryttere og heste giver det mere mening at brug bandager.

 • Fleecebandager bliver brugt til polo, og de kaldes på engelsk netop polo wraps. Dressurryttere er dog også begejstret for denne slags benbeskyttelse til hesten.
  De fæstnes normalt med velcro og er lavet af et materiale, der tilpasser sig hestens ben. De giver beskyttelse mod slag, og de er længere end de fleste gamacher. Derudover beskytter de mod snavs og sand.
Her ses Tiril Bachmann, hvis hest har klokker og bandager på Foto: Zibrasport Equest
 • Staldbandager bruges til heste, når de står i boksen eller under transport. Underlaget er lavet af skum, og bandagen påføres ovenpå underlaget.
  Pas på med ikke at lægge den for stramt, så blodcirkulationen tager skade. Du kan også bruge denne form for bandage, hvis en sårforbinding skal holdes på plads eller for at hjælpe med at reducere væskeophobning eller hævelse. 

Se også: Pas på hestens ben

Bandager kan beskytte hestens ben (Foto: Canva)

Find den rette størrelse

De fleste heste kan passe en standardstørrelse i gamascher eller bandager.

Medmindre de er særligt ædle eller grove, så er en generel tommelfingerregel, at ponyer under 148 cm bruger ”pony”. Små heste eller særlig ædle vil sandsynligvis bruge ”cob”, mens store heste bruger ”full” eller ”X-full”.

Læs også: Dækken eller ej?

Du kan ikke vide dig sikker på størrelsen, så prøv dig frem – det kan variere afhængig af producent, og nogle heste bruger forskellige størrelser i front og bag.

Gamacher skal sidde tæt, men ikke stramt. De skal være store nok til, at de beskytter indersiden af ​​benet, men de må heller ikke være så lange, at de forstyrrer hestens bevægelser.

Når det kommer til bandager, er den gyldne regel, at du ikke må lægge dem for stramt, da det kan give seneskader. Du bør nemt kunne klemme to fingre ind under bandagen. Hvis du ikke har prøvet at lægge bandager før, så få en til at vise dig det. 

Læs hele artiklen her