Skip to main content

Er din hest klar til nytårsaften?

Nytårsaften er lig med fyrværkeri, men bulder, brag og heste er ikke en fantastisk cocktail. Heldigvis kan man forberede dyrene på mange måder, så aftenen bliver lidt nemmere at komme igennem.
| admin

Nytårsaften og fyrværkeri hænger uløseligt sammen. Bulder og brag og de mange farvestrålende raketter på den mørke vinterhimmel er vores måde at sige velkommen til det nye år.

For hesteejere er nytårsaften dog også forbundet med bekymringer for hestenes velbefindende. Selv de roligste heste kan nemlig blive skræmte af de høje brag og den hvislende lyd fra raketterne.

Vi har derfor samlet nogle gode råd i forhold til heste og fyrværkeri:

  1. Forklar dine naboer at hestene kan blive bange for fyrværkeri. Dermed kan naboerne måske flytte deres fyrværkeri så langt væk fra hestene som muligt. Juridisk set skal fyrværkeri holdes min. 100 meter fra din stald og fold.’
  2. Hesten skal helst være i et velkendt miljø, så har du løsdriftsheste er det måske ikke altid en god ide at sætte dem i boks, det kan give årsag til yderligere stress. Er der meget fyrværkeri i nærheden af, hvor du bor, kan det dog give mening at få hestene ind bag staldens trygge vægge.
  3. Fyld godt op med grovfoder, så hesten har noget at beskæftige sig med.
  4. Afspil radio i stalden. Lyden kan maskere noget bulder og brag. Hestene skal selvfølgelig være vant til radio for, at det giver mening.
  5. Tænd lys i stalden, så de store glimt ikke er så voldsomme. Eller blænd vinduerne, så hestene ikke bliver generet af lysglimtene.
  6. Sørg for at en hestekyndig tjekker hestene i løbet af aftenen og især omkring midnat for at se, om hestene er ok.
  7. Har du en hest, der bliver meget nervøs, kan du tale med dyrlægen om noget beroligende, det skal dog times, så det virker omkring midnat, hvor det meste fyrværkeri bliver skudt af.
  8. Sørg for at hestene er sammen med heste, de kender. En velkendt flok, deres lyde og dufte, er beroligende, også selv om hestene er på stald.