Skip to main content

Husk – vær god mod dig selv

Starten på året er for nogle et blankt lærred – hvad venter forude? Kan det blive en frisk start? FEI har talt med en succesfuld U25-rytter, som fokuserer på at forblive positiv.
| admin

Vi er godt en måned inde i det nye år. Udendørssæsonen venter forud for konkurrencerytterne, og mange glæder sig til det kommende forår. FEI har talt med den britiske U-25-mester i military Greta Mason, som fokuserer på sine styrker det kommende år, og forsøger ikke at blive et offer for negativitet, hvis tingene ikke helt går efter planen. Som hun fortæller, så er det sjældent at arbejde med heste går efter planen 100% af tiden.

“Jeg tror, at alle til tider kæmper for at forblive positive, og det er vigtigt at huske, at i stedet for at fokusere på de dårlige ting, så prøv at tage noget læring til næste gang og fokusere på det positive, der skete, selvom det måske bare var småting.”

“Comparison is the thief of all joy”, sagde USAs præsident Theodore Roosevelt for næsten 100 år siden, og det er stadig sandt i dag. Greta advarer om ikke at sammenligne dig med alle andre omkring dig. Fokuser på dine egne styrker og sigt efter at blive ved med at øve dine svagere punkter, så de derefter bliver stærkere. Motivation kan være hård på denne tid af året, og Greta er enig.

‘”Det er hårdt at arbejde på egen hånd, så det er vigtigt at sætte dig selv små opnåelige mål, så du kan starte din dag med en følelse af formål og afslutte med en følelse af præstation. Tænk på det større billede og dine mål for fremtiden, der er lys for enden af tunnelen, og det er snart sommer!”

Få dagens arbejde gjort

De fleste kan nikke genkende til følelsen af, at arbejdsopgaverne tårner sig op foran en, og det synes næsten uoverkommeligt at komme igennem dagen. Et nyttigt tip er at sætte dig selv en tidsramme for at få arbejdet udført. Det gør Greta, hun fortæller: “Afslut f.eks. udmugningen kl. 9.30 og vær så på din første hest kl. 9.45. At variere aktiviteterne med din hest vil holde jer begge interesserede i, hvad I laver.” Greta fortsætter: “Vær ikke bange for at give dig selv en pause. Tag en kop kaffe og genfind energien. Jeg kan personligt rigtig godt lide at lytte til musik eller en podcast, når jeg arbejder på egen hånd. Det er også vigtigt, at du ikke bare arbejder hele tiden. Gå på besøg hos venner, eller lav en anden aktivitet.”

Greta Mason. Foto: privat

Hvis du mister modet

De fleste ryttere vil opleve, at de mister noget tillid til det, de laver på et eller andet tidspunkt. Greta opfordrer til, at man ikke skal afholde sig fra at bede om hjælp fra en ven, et familiemedlem eller en instruktør.

“Hvis du har mistet din selvtillid i springning, så gå et niveau ned ved et par stævner, indtil du føler dig tilpas igen. Eller tag et par lektioner hos en erfaren træner for at få dig tilbage på sporet. Hvis du er lidt nervøs for at ride udenfor, så tag en ven med dig. Hvis du ikke kan tage en ven med dig på en hest, så tag nogen med til fods eller endda på en cykel.” Der er altid muligheder og valg derude, der er ingen grund til at forblive fanget i den samme rutine, og være hård mod dig selv, fordi du har nogle udfordringer.

Nogle gange kan vores heste føles som om de er uinspirerede og mangler arbejdslyst. At ændre deres rutine kan være alt, hvad de har brug for på denne tid af året.

Greta siger: “Hvis du laver meget arbejde i ridehallen, så prøv rid ud, hvis det er muligt eller lav andre ting i ridehallen, forskellige øvelser for at holde træningen interessant. “Jeg tror også, at hvis du har en ung hest, skal du ikke være bange for at give den et par dage fri eller en kort ferie. De kan være trætte og have en smule “ondt i hjernen” af træningen. Jeg tror, at ungheste altid kommer rigtig godt tilbage efter en ferie, ligesom os. Og hvis du føler, at din hest har mistet selvtilliden, så tag et skridt tilbage og bed hesten om noget, den har lettere ved. Det kunne være mindre, mere simple spring eller mindre tekniske øvelser. Når de først finder det nemt igen og nyder det, kan du gradvist bygge det op igen, til det niveau, hvor du var før.”

Husk – vær god mod dig selv – der er solrige dage forude.

Kilde: FEI