Skip to main content

Vi er ikke politi, men konsulenter!

FEI Steward Per Nielsen giver her et indblik i en stewards job på stævnepladsen, og gør os klogere på blod-regler, udstyr med meget mere, del 1.
| admin

Det er en stewards rolle at: hjælpe, forebygge og gribe ind – i den rækkefølge, fortæller Per Nielsen. Han er FEI Steward og har været i aktion ved OL, VM, EM og World Cups, og han er formand for DRF’s dressurudvalg. I sit civile liv er han uddannet og arbejder som El- ingeniør i Ringkøbing, og har selv redet springning og dressur på M-niveau.

Per Nielsen og hans kolleger i steward-teamet møder rytterne til stævner, hvor de er til stede udelukkende med det formål at beskytte hesten. I praksis betyder det, at de er synlige på opvarmningsbanen, når rytterne træner under stævnerne, og så patruljere de også i stalden både dag og nat.

”Vi er konsulenter, vi er ikke politi, så har I nogle spørgsmål til udstyr osv. så spørg os inden du kommer til start, for har du først startet med ulovligt udstyr, så bliver du diskvalificeret. Det er jo ærgerligt, hvis du ellers har leveret et ridt, som kunne give en sejr eller placering,” understreger Per Nielsen.

Læs også: Per er på job som steward ved OL

Per Nielsen har fungeret som steward til stævner herhjemme og i udlandet, og han fortæller, at danske ryttere har ry for at ride pænt. ”Vær glad for det,” understreger han med et smil, det er nemlig ikke tilfældet for alle nationers ryttere. Og derfor har stewards i høj grad deres berettigelse.

FEI stewards rolle på stævnepladsen:

  • At tilse og sørge for hestene ikke lider overlast
  • At føre opsyn med opvarmningsbaner og træningsbaner
  • At give råd og vejledning til ryttere, trænere og forældre
  • Sørge for at staldforhold er i orden
  • Være en del af nattevagtsteamet i staldene
  • Være med til at sikre god og sportslig afvikling af stævnet
  • Hjælpe stævnearrangør efter behov
  • Hjælpe til ved Horse Inspection
  • Hjælpe dyrlæge og antidoping testdyrlæge mv.

Og en del af disse opgaver er de samme for de TD’er (teknisk delegeret) som et til stede ved C- og B-stævner herhjemme.

Hestens velfærd over alt andet

Det er hestens velfærd, som står over alt andet, men både rytter og hest skal være ”fit to compete”- ”Hvis en rytter er syg, skal vi også gribe ind. Det er ikke ofte vi kommer i den situation, det er som regel løst af holdleder/træner, men i forbindelse med mesterskaber kan vi være nødt til at træde ind, hvis det er vores indtryk, at rytteren ikke er klar til at præstere. Vi vil nødigt have nogle situationer inde på banen, som giver et dårligt indtryk af sporten,” forklarer Per Nielsen.

En tur gennem staldene

Ved de internationale stævner og især mesterskaber, går FEI Stewards gennem stalden om dagen, for at sikre, at tingene også i staldområdet fungere med hestens velfærd i fokus.

”Vi holder øje med, om der er ryddet op på staldgangene. Ikke fordi der skal se pænt ud, men af hensyn til sikkerhed. Udbryder der ild, er der en storm eller andet, som betyder, vi skal have hestene ud af stalden hurtigst muligt, skal flugtvejene været ryddet, så hestene kan komme sikkert ud af stalden.”

Om natten er de en del af nattevagtsteamet, så syge heste, eller heste, der ligger fast i boksen eller andet, bliver opdaget hurtigst muligt. ”Vi går ind og retter på dækkener, fjerne spande, hvis de ligger i boksen med mere,” fortæller Per.

Per Nielsen var til OL som steward, det er Per til venstre. Foto: privat

God opførsel

Per Nielsen og andre officials bruger en stor del af deres fritid på at løse forskellige, vigtige opgaver til stævner. Det skal i sagens natur også være sjovt og hyggeligt for dem, at være på job i weekenden, og her betyder ryttere/forældre/træneres opførsel alverden.

”Man skal huske, at det er rytteren, som er ansvarlig for, at hesten/ponyen har det godt under hele stævnet. Og ud over at søger for at der er ryddeligt i stalden, har man også pligt til at have respekt for konkurrenter og officials, og tage hensyn og gerne hjælpe andre,” understreger Per. Han fortsætter: ”Selvfølgelig skal i være koncentrerede og seriøse omkring jeres sport, men det må gerne være med godt humør. Og husk, vi er der for at hjælpe!”

Artiklens anden del udkommer onsdag.

Per Nielsen var gæst i RidersCorner i Herning. Hør ham fortælle i indslaget her: Riders Corner søndag: Højdepunkter, interviews og show