Skip to main content

Avlere hædret ved World Cup-stævnet i Bordeaux

Hvert år uddeles Longines WBFSH Breeders Awards til de mest succesfulde avlere af dressur-, spring- og militaryheste. Avlerne blev hædret bl.a. af Dansk Varmblods formand Jan Pedersen, i forbindelse med World Cup-stævnet i Bordeaux.
| admin

Der er tradition for at hædre verdens mest succesfulde avlere ved et stort internationalt stævne. I år blev avlerne hædret søndag under World Cup-stævnet i Bordeaux. Dansk Varmblods formand Jan Pedersen som blev genvalgt som præsident for sammenslutningen af ridehesteavlsforbund, WBFSH var med til at overrække beviset på hæderen til avlerne.
Igen i år er det helt ”almindelige” avlere, avlere, som blot producerer et mindre antal føl hvert år, som vandt prisen.

Silke Druckenmüller, hædret af Jan Pedersen (tv) for avl af TSF Dalera. Foto: Dirk Caremans

TSF Dalera BB gik med prisen i dressur

I dressur blev det ikke uventet Silke Druckenmüller, avler af TSF Dalera BB e. Easy Game x Handryk (TRAK), der under tyske Jessica von Bredow-Werndl bl.a. har vundet OL-guld.
Silke Druckenmüller har været fascineret af heste siden hun var barn, og hun blev avler ved en tilfældighed gennem en ven, der er opdrætter. Føllene betog hende, og da hun først begyndte at avle var hun fanget og fascineret. Hendes avlsmål er at producere en god ridehest, med håbet om, at det også vil blive en god sportshest – en hest med en god karakter og attitude, og en vilje til at præstere. Og selvfølgelig en hest, der er sjov til hverdag! For hende er disse egenskaber meget vigtigere end nogen andre kriterier, også på et højt niveau af sporten. Som føl var Dalera i bund og grund lige som man kender hende i dag, og hvordan Jessica von Bredow-Werndl altid beskriver hende. Hun var altid glad og tiltrukket af mennesker. Man kunne allerede se kvaliteten i bevægelsen. Og hun var simpelthen ukompliceret.

Silkes avlsplaner for fremtiden er enkle – bare at fortsætte på samme måde! Hun har måtte tage nogle beslutninger, da hun ikke ønsker, at hendes avl skal blive for omfattende. Så hun har solgt alle de hopper, der ikke er ude af Daleras moderlinje.

Læs også: Dansk avlerpar nr. 3 på verdensranglisten

King Edward og hans rytter Henrik von Eckermann var med, da hesten avler Wim Impens blev hædret. Foto: Dirk Caremans

King Edward var med til ceremonien

Det blev VM-guldvinderen fra Herning, King Edward e. Edward/Feo (BWP), der sammen med sin rytter Henrik von Eckermann var med til at hædre avler Wim Impens. Han kom ind i hesteavl gennem sin far og bedstefar, som tog ham med til hingstekåringer fra en ung alder, og også opfordrede Wim til frit at dele sine ideer. Det samme gør han nu med sine sønner, som også er involveret i familiens avl.

Wim har altid interesseret sig for avl og genetik, og han er overbevist om, at når man avler heste, skal man tænke i generationer og se fremad. Hans avlsmål er at avle heste, som hans sønner kan ride. Han vil gerne producere heste, der kan springe, med gode gangarter og en god galop, men som også kan præstere på et lavt dressurniveau. Men han havde bestemt aldrig drømt om, at han ville avle en verdensmester! Som føl var der ikke noget særligt ved King Edward. Han var ret lille. Men da Wim ser ham nu, i aktion på tv, ligner King Edward sin mor, Koningin de Lauzelle, så meget. Wim Impens er utrolig stolt over at vinde Longines-WBFSH Breeder Award, især da Longines er så stort et navn i rideverdenen. ”At vinde prisen er en vidunderlig bekræftelse af, at selv en lille opdrætter kan være den bedste opdrætter i verden,” udtalte han.

Hilmer Meyer-Kulenkampff, avler af militaryhesten FischerChipmunk FRH. Han kunne ikke være tilstede, men ses her med sin nykårede hingst fra samme hoppestamme. Foto: Hannoveraner Verband

FischerChipmunk FRH hædret i military

Hilmer Meyer-Kulenkampff, opdrætter af FischerChipmunk e. Contendro I x Heraldik xx (redet af Michael Jung) kom til at avle heste via sin bedstefar, som var en passioneret opdrætter af Oldenburg-heste. Men han kom til Hannovers gennem sin onkel, hr. Tonné, som hjalp Hilmer med bedækningen af sin første hoppe, da han var 14 år gammel. Hun var hans ridehest. Fra da af har han opdrættet Hannoveranerheste i over 50 år, og har nu 8. generation af stammen!

Hans avlsfilosofi er formet gennem de erfaringer, han har gjort. Under en studietur til USA, som ung, kom han i kontakt med fuldblods-avl, og det har bidt sig fast i ham. Han blev også stærkt motiveret under et besøg i Normandiet omkring 1986. Han var forbløffet over det høje antal fuldblod, der blev brugt, og det gjorde stort indtryk på ham, og han mente, at det kunne være den rigtige vej for ham at følge. Han avler konsekvent med en høj andel fuldblodsblod og dyrker meget linjeavl. I årenes løb har han koncentreret sig om to fuldblodshingste, Nearco XX og Hurry On XX.

Fischer Chipmunk Chipmunk var et smart og velpræsenteret føl, og han skilte sig ud på grund af sit gode væsen. Hilmer husker, at han tog Chipmunk til følskue. Da de ankom der, midt i kaosset med alle de andre hopper og føl, lagde han sig bare ned og fik en lur. Han var totalt afslappet på trods af det spændte miljø. Det gjorde et stort indtryk på Hilmer. Han havde også en meget god trav mekanisk, som han stadig viser i dag. Da Chipmunk blev en succesrig militaryhest, benyttede Hilmer lejligheden til at se sin hest ved forskellige større stævner. På spørgsmålet om hans avlsplaner fremadrettet, fortæller Hilmer, at han har et fremragende hoppeføl fra sidste sæson, ud af helsøsteren til Chipmunk. Dette hoppeføl er en helsøster til hans nyligt præmierede hingst ved Hannovraner-hingstekåringen, og hun er hans store håb for fremtiden for hans avl ud fra denne moderlinje. Han kunne desværre ikke selv være til stede i Bordeaux, men blev repræsenteret af Dr. Ludwig Christmann fra Hannover-forbundet.

Se ranglisterne HER

Hør avlerne fortælle om deres avl og prisen: