Skip to main content

”Berøring” er nu også forbudt i tysk springsport

Siden begyndelsen af sidste år har en kommission i det tyske rideforbund (FN) diskuteret forskellige træningsmetoder. Og efter deres undersøgelser er det nu klart, at ”berøring” eller på tysk: touchieren nu er forbudt.
| admin

En 27 mand store komité, der består af fagpersoner fra topatleter til dyrerettighedsaktivister, har nu formuleret sine anbefalinger vedrørende ”berøring” eller touchieren. Kort fortalt sker ’berøring’ ved anvendelse af en stang (der skal overholde visse krav) på dele af hestens ben under et spring for at tilskynde hesten til at bøje sine led mere. Hvis stangen holdes af en person, skal personen være “meget erfaren … med en masse rutine, følelse og forståelse”, ifølge det tyske forbunds retningslinjer, hvorunder teknikken indtil nu har kunnet bruges.

Læs også: Hvad betyder ’berøring’ i tysk springsport

Beerbaum i modvind

”Berøring” var blot et af de spørgsmål, som kommissionen behandlede. Vurderingen af hændelserne i Beerbaum-stalden, som RTL rapporterede i slutningen af januar, spillede officielt ingen større rolle, kan man læse på den tyske hjemmeside “st.georg”.

Den tyske kanal RTL viste en dokumentar optaget i det skjulte af springtræningen hos den tyske topspringrytter Ludger Beerbaum, hvor han efter kanalens overbevisning barrede sine heste. Dagen efter forsvarede Beerbaum sig med, at hestene ikke blev barret men derimod trænet med det, der kaldes ’berøring’ eller touchieren på tysk (touching på engelsk). En træningsmetode der altså til nu har været tilladt i det tyske forbund (FN), men er forbudt i reglerne under det internationale forbund, FEI.

Læs også: FEI kommenterer på RTL-dokumentar

Ikke et gennemprøvet træningsværktøj

Det var ventet med spænding, hvordan de 27 eksperter ville positionere sig på emnet touchieren i ridebanespringning.

Emnet barring i springsporten kom først til almindelig offentlig diskussion i begyndelsen af 1990’erne. På det tidspunkt dukkede der videomateriale op, hvor Paul Schockemöhle havde “forberedt” heste ved at slå dem over benene forud for optagelsen af hans reklamevideoer forud for P.S.I.-auktion. Dengang blev der skrevet rapporter som en reaktion og opfundet ordet ”touchieren” for metoden, hvor benene på springheste bliver ramt med en stang.

Nu har kommissionen altså besluttet: at ”berøring”/touchieren ikke er et gennemprøvet træningsværktøj. “FN-præsidiet vil nu ansøge FNs Advisory Board for Sport om at inkludere et forbud mod “berøring” ved springtræning i konkurrencereglementet,” lyder det i en pressemeddelelse.

Klare regler beskytter hesten

I et interview, som FN offentliggjorde samtidig, siger lederen af træningsafdelingen, olympisk mester Thies Kasparit: ”30 år er gået, og vi har oplevet, at selv eksperter ofte har svært ved at illustrere og formidle, hvor grænsen går for, hvad der hidtil har været tilladt: professionel “berøring” ved springet. For os er hestenes velbefindende vores topprioritet. Og for de involverede aktører er det meget vanskeligt at udføre “berøringen” ved springet præcis, som det skal gøres efter retningslinjerne. Der er mulighed for, at der begås fejl. Der er næsten ingen fejltolerance ved denne metode. Små afvigelser kan have negative konsekvenser for hesten. En klar positionering mod “berøring” ved springtræning giver alle aktører en klar retningslinje og beskytter hestene.”

Kilde: st.george