Skip to main content

Kolik – hvad er myter, og hvad er sandt?

Kolik er ikke sjovt – det kan alle blive enige om. Når hesten får ondt i maven, kontaktes dyrlægen, så lidelsen kan blive korrekt behandlet. Men fordi kolik er så udbredt blandt heste, er der i tidens løb opstået myter om sygdommen. Her kan du blive klogere på, hvad der er op og ned.
| admin

Symptomerne på kolik er umulige at tage fejl af – hesten forsøger at lægge sig ned, rulle rundt, kigger på maven, skraber i jorden og flehmer måske også.
Det er tydelige tegn på, at hesten har smerter i maveregionen, og man skal selvfølgelig altid agere ansvarlig og kontakte dyrlægen. Kolik er en samlebetegnelse for sygdomstilstande i mave- eller tarmsystem hos hesten, og vi forsøger her at kigge nærmere på skrøner og sandheden om sygdommen.

Heste må ikke rulle sig

– Selvfølgelig må en hest med kolik rulle sig, forklarer Kathrin Rasch, lederen af hesteklinikken Duisburg.
– Når hesten ruller sig, kan det sågar gøre den godt, da det får gasserne i fordøjelseskanalen til at bevæge sig og slippe ud. Dette er dog kun tilfældet, når vi har med lettere former for kolik at gøre såsom krampe- eller mild forstoppelseskolik.

Når hesten igen gøder, er alt godt

– Nej, det er ikke tilfældet, fortæller dyrlægen.
– Der er så meget plads i endetarmen, at hesten sagtens kan gøde fire-fem gange, selv om kolikken ikke er overstået.

Trailerkørsel hjælper

– Ja, en omgang trailerkørsel kan hjælpe, siger Rasch.  
– Hesten forbinder traileren med spændende situationer. Det kan være kørsel til stævner, og den spænding kan få tarmaktiviteten til at blive stimuleret igen.

Forbudt at drikke

Myten om at hesten ikke må drikke, når de har kolik, er svær at nedkæmpe.
– Hvis hesten har krampekolik eller forstoppelse, er det meget vigtigt, at hesten drikker, fastslår Rasch. Ved en slem omgang kolik eller tarmslyng har hesten det dog så dårligt, at den ikke vil drikke.

Krybbebidere får oftere kolik

– Det er ikke bevist, fortæller Rasch.
– Vi ved kun, at spiserøret er større og slappere end hos heste, der ikke er krybbebidere. Derudover kan krybbebidernes mave også være mere irriteret.
– Megen af den luft, de suger ind, lader de komme ud med det samme. At de skulle lide mere af kolik er en myte.

”Kolik-vejr”

Ifølge Rasch er heste oftere plaget af kolik i blæsende vejr, eller når der er store udsving i temperaturen.
– Vinden kan gøre heste nervøse. Det kan give dem stress, hvilket kan forårsage kolik.

Hestens mave er lydløs, når den har kolik

Dyrlægen forklarer, at hvis det drejer sig om et alvorligt tilfælde af kolik, kan det faktisk være umuligt at høre lyde fra maven.
– Så skal din heste have omgående behandling. Ved mildere former for kolik kan der sagtens forekomme lyde fra maven.

Sandkolik

– Der finder sandkolik, fortæller dyrlægen.
– Sandet samler sig i den forreste del af tyktarmen, og forstoppelsen opstår. Dette ses ofte hos heste, der går på sandpaddock eller på folde, hvor græsset er bidt ned. Begynder hestene at kede sig, så kan de godt finde på at spise sand. Sandkolik kan udvikle sig over flere måneder, og ofte kan sandet kun fjernes med en operation.

Hesten skal holdes i bevægelse

– Bevægelse er særdeles vigtigt for hesten, hvis den er ramt af kolik, siger lederen af hesteklinikken.
– Man kan trække hesten eller longere den i skridt. Endnu bedre er det, hvis man kan få hesten til at trave i et let tempo i et par minutter. Bevægelsen stimulerer tarmaktiviteten. Lettere tilfælde af kolik kan dermed løse sig.

Urtesnaps hjælper

– Effekten er lig nul, lyder det fra Rasch.
– Hestens fordøjelsessystem er helt anderledes end hos mennesker. Og hvis årsagen til kolikken kommer fra bagerst i hestens tyktarm, vil snapsen aldrig nå derhen.

Mash stimulerer fordøjelsen

Denne myte kan faktisk være få ret alvorlige følger for syge heste. Hvis hesten er ramt af akut kolik, så må den under ingen omstændigheder bliver fodret.
– Ingen foder, strøelse skal fjernes og i bedste fald så skal den have mundkurv på, lyder rådet fra dyrlægen.
– Hvis hesten har forstoppelse, må den ikke spise. Nogle heste er så grådige, at de fortsætter med at spise trods smerterne. Dette kan føre til en overbelastning af tarmen.

Kolik engang imellem er normalt

Heste lever ikke som de gjorde før i tiden. Det er en kendsgerning. Derfor er kolik hos heste ikke en sjældenhed.
– Man skal dog ikke altid konkludere, at det er fordi, at hestene står på boks, at de udvikler kolik. I meget travle stalde får sensible heste kolik, fordi de udsættes for stress. Deres rangrækkefølge bliver hele tiden udfordret af nye heste, eller andre heste blokerer for foderstederne. Disse stressmomenter kan være årsag til koliktilfælde.

For meget strøelse er årsag

– Det er kun tilfældet, hvis hesten spiser for meget halm, når den samtidig ikke får motion eller indtager nok væske, siger hun.
– Om vinteren kan det være gavnligt at varme drikkevandet lidt, da hesten ikke bryder sig om iskoldt vand. Drikker hesten rigeligt, så burde halm ikke være et problem.

Varme hjælper

– Med varme kan man skabe behagelige omgivelser for hesten, hvilket kan føre til, at den bliver afslappet. Det kan være med til at afhjælpe milde former for kolik.

Olie får det til at glide

Det er desværre ikke sådan – i hvert fald ikke hvis man giver den syge hest f.eks. hørfrøolie.
– I tilfælde af forstoppelse giver dyrlægen normalt hesten paraffinolier, der har en afførende virkning. Generelt er foderolier gode til fordøjelse og stofskifte, men de har ingen virkning i akutte situationer.

Kilde